Marmara bölgesinde yetiştirilen bazı zeytin (Olea europaea L.) kültivarlarının moleküler sistematik analizi
Molecular systematic analysis of some olive cultivars (Olea europaea L.) grown in Marmara region
  1. Tez No: 176686
  2. Yazar: SABİHA PARLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Zeytin (Olea europaea L.), RAPD-PCR, Filogenetik Analiz, PAUP*, Olive (Olea europaea L.), RAPD-PCR, Phylogenetic Analysis, PAUP*
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Yapılan incelemeler sonucu PCR (Polymerase Chain Reaction)'a dayalı DNA markırların günümüzde ön plana çıkmıs oldukları, bunlardan da RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) polimorfizm belirleme yaklasımının bugün en çok kullanılan yöntemler arasında yer aldıgını görüldü. RAPD markırlar taksonomik sınıflandırmada, sistematik iliskilerin belirlenmesinde ve populasyon genetigi çalısmalarında, kullanılabilmektedir Bu çalısmada, Marmara Bölgesinde yetistirilen bazı zeytin (Olea europaea L.) kültivarlarının DNA markırları kullanılarak moleküler sistematiginin yapılması hedeflenmistir. Bu amaçla, RAPD-PCR teknigi kullanılarak kültivarlar arasında genetik benzerlik ya da farklılıkların belirlenmesine çalısılmıstır. RAPD-PCR sonuçlarına göre; kullanılan 10 baz uzunlugunda 7 farklı primer amplifikasyon göstermis ve çalısılan 12 kültivar arasında % 46,42 oranında polimorfizm elde edilmistir. Primerlerden toplam 84 karakter elde edilmis ve bu karakterlerin 39 tanesi polimorfik bulunmustur. PAUP* (Phylogenetic Analysis Using Parsimony and Other Methods) filogenetik analiz programı kullanılarak kültivarlar arasındaki akrabalık iliskileri ve genetik uzaklıkları belirlenmistir. PAUP verilerine göre birbirine en yakın genetik uzaklık 0,03571 ile Gordal ve Karamürsel su kültivarları arasında iken, en uzak genetik uzaklık 0,17857 ile Arbequina ile Ascolana, Manzanilla hermandos, Gemlik, Verdial ve Vegral kültivarları arasında tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Based on our literature research, it is noticed that DNA markers based on PCR (Polymerase Chain Reaction) techniques are widely used in recent days. Depending on our observation, RAPD (Randomly Amplified Polymorphic DNA) was found one of the most commonly used applications for determining the polymorphisms. RAPD markers can be used in population genetics studies, in systematic analyses, and in taxonomic classification studies. In this research, it is intended to perform a molecular systematic analysis using DNA markers for some olive cultivars (Olea europaea L.) grown in the Marmara Region. Thus using RAPD-PCR techniques, it was attempted to determine the genetic relationships, including similarities and differences, among the ingroup taxa. Based on the RAPD-PCR techniques; seven different primers with 10 base-pair long sequence showed amplification and 46.42 % polymorphism was found between the studied 12 cultivars. 84 characters were derived from the primers in total and 39 of these were found to be polymorphic. Relationships and genetic distances between the cultivars were calculated by using the PAUP* (Phylogenetic Analysis Using Parsimony and Other Methods phylogenetic) analysis program. Based on the PAUP analyses, the closest genetic distance was found between Gordal and Karamursel su cultivars as 0.03571 whereas the most distant values were found between Arbequina and, respectively, Ascolana, Manzanilla hermandos, Gemlik, Verdial, and Vegral cultivars.