A laboratory study of fracture grouting technique in sand
Çatlatma enjeksiyonu yönteminin kum içerisinde uygulanmasına yönelik deneysel bir çalışma
- Tez No: 176827
- Danışmanlar: PROF. DR. M. UFUK ERGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enjeksiyon, Çatlatma Enjeksiyonu, Kompaksiyon Enjeksiyonu, Kum, Su/Katı Oranı, Vizkozite, Grouting, Fracture Grouting, Compaction Grouting, Sand, Water/Solids Ratio, Viscosity
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada farklı inceler oranına sahip, suya doygun, gevşek granüler zeminlerin çatlatma enjeksiyonu teknikleri ile iyileştirilmesi araştırılmıştır. Hem mikro ince çimento hem de normal portland çimentosu bazlı, süspansiyon tipi enjeksiyon karışımları kullanılarak model deneyler gerçekleştirilmiştir. Temel olarak zemin koşulları (dane çapı dağılımı, rölatif yoğunluk, jeolojik yük) ile enjeksiyon parametreleri (enjeksiyon karışımı tipi, enjeksiyon basıncı, enjekte edilen hacim, enjeksiyon malzemesinin reolojik özellikleri veya kısaca su/katı oranı) arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Deneyler sonucunda enjekte edilen numuneler dikkatli bir şekilde açılarak elde edilen şekil enjeksiyon parametreleri ile ilişkilendirilmiştir. Numunelerin farklı enjeksiyon basınçları ve enjeksiyon karışımları altında enjeksiyon işlemine karşı gösterdikleri davranış incelenmiştir. Enjeksiyon sırasında numune üzerinde meydana gelen kabarmalar da her deney süresince kaydedilmiştir.Mikro ince çimento ve normal portland çimento karışımları reolojik açıdan önemli farklılıklar göstermiştir. Daha yüksek Blaine inceliğine, daha düşük özgül ağırlığa, daha düşük vizkozite, kohezyon ve çökme değerlerine ve yine daha düşük filtrasyon oranlarına sahip olan mikro ince çimento ile ince kumlu zeminlerin çatlatılması mümkün olmuştur.Mikro ince çimento karışımları ile yapılan testler çatlatma basıncının enjeksiyon karşımındaki su miktarının artmasıyla düştüğünü fakat numunenin inceler oranının artmasıyla yükseldiğini göstermiştir.Numunenin rölatif sıkılığının artırılması çatlatma basıncını önemli ölçüde arttırmıştır.Çatlatma anına kadar numune içerisine enjekte edilen hacimler, enjeksiyon karışımının su/katı oranının artmasıyla yükselmiştir.Diğer taraftan, normal portland çimentosu enjeksiyon karışımları, inceler oranı düşük temiz kumlarda enjeksiyon işlemi sırasında yüksek oranda filtrasyona maruz kalmış ve numunelere çatlatma enjeksiyonu ile girilebilmesi filtrasyon oranlarına düşürebilmek maksadıyla belli bir miktar kaolin katılmasını gerektirmiştir. Yüksek geçirgenliklerden kaynaklanan filtrasyon çimento daneciklerinin enjeksiyon noktası etrafında toplanması ile sonuçlanmakta ve numune içerisinde enjeksiyon kompaksiyon enjeksiyonuna benzer bir şekil almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, fracture grouting technique of saturated, granular soils of different fine content were investigated. Model tests were carried out by using fluid particulate grouts namely micro fine cement and ordinary portland cement grouts. Basically, relationships were obtained between soil conditions (grain size distribution, relative density, overburden stress) and grouting parameters (type of grout, grouting pressure, amount of injected grout, rheological properties of the grout or water/solids ratio). At the end of the tests the soil specimens were exposed and the final grout shapes were observed and correlated with the grouting parameters. Response of soil specimens to grouting process under different grouting pressures and grout compositions was analyzed. Amount of heave occurred at the top of the specimen during injections was recorded at each test.Micro fine cement grout and ordinary portland cement grout showed significant differences rheologically. Micro fine cement grout, with much higher Blaine fineness, lower specific gravity, lower viscosity and cohesion, lower bleed and filtration coefficients, made it possible to fracture the fine sandy soils of different fine content.Results of tests performed with micro fine cement grouts show that fracturing pressure generally decreases with an increase in the water content of the grout but generally increases as the fine content of the soil increases.A higher relative density of the soil increases the fracturing pressure significantly.The volumes of grout injected into soil specimens until fracturing show an increasing tendency as the water/solids ratio decrease.Ordinary portland cement grout, on the other hand, exposed to high pressure filtration during grouting in relatively clean sand and addition of some amount of kaolinite or fines is required to reduce the filtration percentages during grouting in order to fracture grout the sandy soil. Filtration due to high permeabilities results in accumulation of cement particles around the injection point and grouting tends to take a form similar to compaction grouting.