Blur estimation and superresolution from multiple registered images
Hizalanmış çoklu resimlerden bulanıklık tahmini ve süper çözünürlüklü görüntü elde etme
- Tez No: 176857
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLKAY ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Süper Çözünürlük, Bulanıklık Tahmini / Tanımlama, İmge Yapılandırılması, İmge İyileştirme, Superresolution, Blur Estimation / Identification, Image Reconstruction, Image Enhancement
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çözünürlük bir görüntü üzerindeki detayların belirginliği açısından önem teşkil eden ölçütlerin en başında gelmektedir. Bu yüzdendir ki günümüzde yüksek çözünürlüklü görüntüler artık birçok alanda aranır olmuştur. Ancak yüksek çözünürlüklü görüntü elde etmenin teknolojik olarak belirgin bir maliyeti mevcuttur ve bu miktarlar kullanılan optik sistemlerin kalitesine göre değişmektedir. Daha az maliyetle yüksek çözünürlüklü görüntü elde etmek için görüntü işleme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu şekilde yüksek çözünürlüklü görüntü elde etme işlemi süper çözünürlüklü görüntü oluşturma olarak adlandırılır.Bu tez, görüntü çözünürlüğünü bozan etkenlerden biri olan bulanıklığın tahmin edilmesi yöntemleri ve istatistiksel süper çözünürlük metotları olmak üzere iki temel başlık üzerinde yoğunlaşmıştır. Farklı istatistiksel süper çözünürlük modellerinin ve bulanıklık tahmini yöntemlerinin başarıları gösterilmiş ve karşılaştırılmıştır. Daha sonra tahmin edilen bulanıklık değerleri, süper çözünürlük algoritması içerisinde kullanılmış ve sonuçlar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Resolution is the most important criterion for the clarity of details on an image. Therefore, high resolution images are required in numerous areas. However, obtaining high resolution images has an evident technological cost and the value of these costs change with the quality of used optical systems. Image processing methods are used to obtain high resolution images with low costs. This kind of image improvement is named as superresolution image reconstruction.This thesis focuses on two main titles, one of which is the identification methods of blur parameters, one of the degradation operators, and the stochastic SR image reconstruction methods. The performances of different stochastic SR image reconstruction methods and blur identification methods are shown and compared. Then the identified blur parameters are used in superresolution algorithms and the results are shown.