Risk assessment for a denim manufacturing plant in Turkey
Türkiye'deki bir tekstil fabrikasının risk analizi
  1. Tez No: 176923
  2. Yazar: MERAL MUNGAN ARDA
  3. Danışmanlar: DR. ERTUĞRUL ALP, PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Endüstriyel Kazalar, Yangın ve Patlama Riski, Yarı-niceliksel Risk Analizi, Yangın ve Patlama Modellemesi, Major Industrial Accidents, Fire and Explosion Risk, Semi-Quantitative Risk Assessment, Fire and Explosion Modelling
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Türkiye'de kot kumaşı üreten bir tekstil fabrikasında risk analizi çalışması yapılmıştır. Çalışma Avrupa Birliği'nin Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol Direktifi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın kapsamı fabrikada bulunan tehlikeli kimyasallardan ötürü oluşabilecek bir yangın ya da patlamanın riski olarak belirlenmiştir. Riskin etki grubu olarak insan seçilmiştir; etki grubunda olan insanlara, fabrikada çalışan işçiler, fabrikanın etrafındaki endüstrilerin çalışanları ve fabrika etrafında yaşayan sakinler dahildir. Yarı niceliksel risk analizi için denetim listesi, risk değerlendirme formları ve matriks methodu kullanılmıştır. Fabrikada belirlenen en yüksek riskler toz patlaması, doğal gaz yangın ve patlamasıdır. Ayrıca, çeşitli nedenlerle, oluşabilecek herhangi bir yangın ve patlamanın boyutlarının kısa sürede büyüyebileceği tespit edilmiştir. Fabrikanın kimyasal deposunun tesis içinde en yüksek risk değerini taşıdığı görülmüştür. Toz patlaması ve doğal gaz yangını ve doğal gaz patlaması etki analizini saptamak üzere matematiksel modelleme çalışması yapılmıştır. Matematiksel modelleme yapıldıktan sonra, en yüksek risklerin gerçekleşmesi halinde yarıçapı 700 metreye ulaşabilen bir alanda binaların tahrip olabileceği ve insanların yaralanabileceği/ölebileceği anlaşılmıştır. Çalışmanın her aşaması fabrika yönetimi ile paylaşılmıştır. Riski indirgemek için fabrika yönetimine bazı önerilerde bulunulmuş, bu önerilerin bir kısmı hemen hayata geçirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A risk assessment study is conducted in a denim manufacturing plant in Turkey. The study is carried out within the framework of a project on adopting the Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC) Directive of the European Union. The scope of the assessment is fire or explosion risk with regards to hazardous chemicals present in the plant. The receptor of the study is defined as ?people?; which include the employees in the plant, employees of nearby plants and people in residential around the mill. A semi-quantitative risk assessment is carried out using checklist, a risk matrix and risk evaluation forms. The highest risks in the plant are identified as dust explosions, natural gas jet fires, natural gas explosions. Also, it is identified that due to several causes, in case of a fire or explosion the scale of an accident may enlarge instantaneously. The main warehouse is determined to carry the highest risk value in the plant. Mathematical modelling studies are conducted to calculate the hazard radius for dust explosions and natural gas fire and explosion. According to the results of mathematical modelling, the highest consequences could lead to destruction of buildings or severe injuries/fatalities of people within large hazard radius up to 700 m. The risk present at the manufacturing mill is communicated to the facility management throughout the study. Several suggestions are proposed to the facility management and some of them are already implemented.