Implementation of occupational health and safety management system in transformer manufacturing
İş sağlığı ve iş güvenliği yönetim sisteminin transformatör üretim sektöründe uygulanması
  1. Tez No: 328443
  2. Yazar: MELİS TABAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ DÖLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, OHSAS 18001, risk analizi, iş kazası, meslek hastalığı, transformatör, Occupational health and safety, OHSAS 18001, risk analysis, work accident, occupational diseas, transfomer
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının amacı, iş kazaları ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak, sağlıklı bir ortamda çalışmalarını sağlamaktır. Sanayi alanında önemli gelişmeler gösteren ülkemizde, işletmelerdeki üretim ve kârlılık artarken, işletmede gerekli önlemlerin alınmaması sonucu çalışanların sağlığını ve yaşamını tehdit eden iş kazaları ve meslek hastalıkları sayısında artışlar olduğu görülmektedir. Bir ülkede iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin verilerin iyileştirilmesi için devlet tarafından yürürlüğe konulan yasaların yanı sıra OHSAS 18001 gibi uluslararası standartlar da çok önemli rol oynamaktadır. OHSAS/TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri; işyerlerinde olabilecek kaza ve etkilerden korunmak ve daha iyi çalışma ortamı sağlamak amacıyla sistemli bir şekilde tehlike ve risklere yönelik önlemlerin alındığı bir yönetim sistemidir. Bu çalışmada, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, işkazaları, meslek hastalıkları ve risk değerlendirme konuları detaylı açıklandı. Uygulama örneği olarak, transformatör üretimi yapan bir fabrika seçildi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi kurulumuyla ilgili tüm gerekli bilgiler açıklandı. Bu kapsamda, kuru ve yağlı tip transformatör üretim süreçlerinin girdi ve çıktıları incelendi. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışma grupları belirlendi. Tehlike tanımları, risk değerlendirme süreciyle risk belirleme ve kontrol yöntemleri tanımlandı ve risk değerlendirme tabloları hazırlandı. Bu tablolara göre en yüksek risk değerlendirmesi, sinteks işlemi, pres ve transformatör birleşim işlemleri için belirlendi. Önleyici çalışmalarla, bir yıl içinde kazalarda yaklaşık %17 oranında azalma ve kazalar nedeniyle kaybedilen günlerde %13 oranında azalma elde edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of the studies on the business health and the business security is to protect employees from industrial accidents and job illnesses, and provide them with an healthier work environment. In our country, shows significant improvements in the industrial field. Increased production and profitability of enterprises, the necessary measures are not taken as a result of holding workers' health and lifethreatening increase in the number of accidents at work and occupational diseases seen. Besides the legislation brought into force by government, international standarts such as OHSAS 18001 play an important role in improving work safety and health data in a country. OHSAS/TS 18001 Occupational Health and Safety Management Systems is a management system in which the precautions against hazards and risks are taken systematically in order to avoid possible accidents and impacts in the workplaces and provide a better working climate. In this study, OHSAS 18001 Occupational Health and Safety Management System, work accidents, occupational diseases and the risk assessment were explained in detail. Transformer manufacturing factory was selected as a case study and all necessary information regarding to the implementation of OHSAS 18001 Occupational Health and Safety Management System was introduced. In this context, inputs and outputs of both oil and dry type transformer production processes were investigated. Occupational Health and Safety Field Teams responsibilities were determined. Hazard identification, risk assessment and risk control methods were described by the risk assessment procedure, and risk assesment tables were prepared. According to the risk tables, the highest score was obtained for syntaxing of upper yoke, pressing processes and transformer connections. Preventive v studies were resulted app.17% reduction in accidents and 13% reduction in wasted days.