Modeling part dynamics in machining processes considering material removal
Talaşlı imalatta talaş kaldırmayı dikkate alan parça dinamiği modellenmesi
  1. Tez No: 176947
  2. Yazar: SİBEL ATLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN BUDAK, PROF. DR. H. NEVZAT ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tırlama Titreşimleri, Tırlama Kararlılığı, Yapı Dinamiği, Yapısal Değişiklik, Chatter Vibrations, Chatter Stability, Structural Dynamics, Structural Modification
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Gelişen takım tezgahlarının artan kapasitesini verimli kullanma yolunda en büyük engellerden birisi, metal kesme sürecinde ortaya çıkan ve ?tırlama? adı verilen kendinden kaynaklı titreşimlerdir. Bir kesici takım için kararlı ve derin kesme sağlayacak en yüksek hızları hesaplayabilmek için iş mili - takım tutucu - takım kombinasyonunun kararlılık diagramı elde edilmelidir. Kararlılık diyagramlarını analitik olarak elde etmek için ise sistemin frekans tepki fonksiyonunun bilinmesi gerekmektedir. İşlenen parçanın esnekliğinin önemli olduğu durumlarda, kesme sürecinin farklı aşamalarında parça dinamiği özelliklerinin değiştiği düşünülüp, iş parçası da sisteme dahil edilmelidir.Bu tezde, iş parçasının işleme sürecinin her aşamasındaki frekans tepki fonksiyonlarını bulmak için yapısal değişiklik yöntemi kullanılmıştır. Esas yapının sistem matrisleri ile titreşim biçim parametrelerini elde edebilmek için sonlu elemanlar analiz programı MSC. Marc© kullanılmıştır. İş parçasının bu tez çalışmasında geliştirilen program ile bulunan frekans tepki fonksiyonları, MSC. Marc© ile bulunan değerlerle karşılaştırılmıştır. Sistemin kararlılık diyagramları, iş parçasının ve kesici takımın frekans tepki fonksiyonlarının birleştirilmesiyle bulunmuştur. İş parçası dinamiğinin kararlılık diyagramlarına etkisi, bu tez çalışmasında yapılan örnek çalışmalarla kapsamlı şekilde incelenmiştir. Ayrıca üretim kapasitesini arttırmak için tırlamasız en kısa üretim zamanları değişik durumlar için hesaplanmıştır. Bu amaçla değişik radyal kesme derinlikleri ve kesme stratejilerinin kesme kararlılığı ve üretim zamanına etkileri çeşitli örnek çalışmalarla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Self-excited chatter vibration in machining is one of the most important limitations on utilizing the increasing productivity of modern machine tools. In order to predict stable depth of cuts at high cutting speeds, the stability lobe diagram for a spindle-tool holder-tool combination must be developed. The frequency response function (FRF) of the system must be known for analytical prediction of the stability lobe diagrams. When the flexibility of the workpiece is important, the workpiece itself should be included in the system model by considering the variation of its dynamics at different stages of the machining process.In this thesis, an exact structural modification method is used to find the frequency response functions of the workpiece to be machined at every stage of the machining process. In order to obtain the system matrices and the modal parameters of the original structure, a commercial finite element program MSC. Marc© is used. The frequency response functions of workpiece are calculated by using the computer program developed in this thesis, and are compared with the ones found by MSC. Marc©. The stability lobe diagram of the system is obtained by combining the FRFs of the tool with those of the workpiece. The effects of the dynamic of the workpiece on the stability lobe diagrams are studied extensively by using the results of case studies presented in this thesis. In order to increase productivity, minimum chatter-free machining times are also calculated for different cases. For this purpose the effects of the different radial depth of cuts and different cutting strategies on the stability and the machining time are examined with various case studies.