Bir DC motor ile sürülen konum kontrol sisteminin konum algılayıcısız kontrolü
Sensorless control of a positioning system driven by a DC motor
  1. Tez No: 177026
  2. Yazar: ALPER KÜRŞAD ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: DC Motor, Kayan Kipli Kontrol, Akım Gözetleyici, Hız Tahmini, DC Motor, Sliding Mode Control, Current Observer, Speed Estimation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Günümüzde DC motorlar, ucuz olmaları, boyutlarının küçük olması ve kolay kontrol edilebilmeleri nedeniyle endüstriyel alanda ve robotik uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Bu kadar yaygın kullanım alanı olan DC motorların kontrolü için ucuz ve daha az karmaşık donanım kullanılması mühendislik uygulamaları açısından oldukça önemlidir.Bu çalışmada, kayan kipli kontrol yöntemi kullanılarak, hem bir DC motorun kontrolü gerçekleştirilmiş hem de DC motorun durum kestirimi yapılmıştır.DC motorun akım ve hız kestiriminin gerçekleştirilebilmesi için bir gözlemci tasarlanmıştır. Yapılan deneyler sonucunda gözlemci tarafından kestirilen DC motorun akım ve hız işaretlerinin, DC motorun gerçek akım ve hız işaretleriyle örtüştüğü tespit edilmiştir. Ayrıca bozucu faktörlerin sistem üzerindeki etkisi incelenmiştir. Kestirimi yapılan akım ve hız sinyallerinin, yüksek frekanslı bileşenlerinden arındırılabilmesi için alçak geçiren filtre kullanılmış ve filtreden dolayı oluşan gecikme problemi dışında yöntemin uygulanabilir olduğu deneysel sonuçlar ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays DC motors have been used commonly in industrial and robotic applications due to low cost, small dimensions and easily controllable. Using low cost and less complex hardware for the control of DC motors that have many usage areas is very important from engineering application point of view.In this study, sliding mode control method is both used for control and state estimation of a DC motor.In order to realize the current and speed estimation of DC motor, an observer is designed. The experimental results show that the estimated currents and speed of the DC motor match real ones. Moreover the effect of the disturbance on system is also investigated. A low pas filter is used to eliminate high frequency components of the estimated current and speed signals. Experimental results show that the considered method is applicable except the problems of delay due to usage of low pas filter.