Novel position measurement and estimation methods for CNC machine systems
CNC tezgahlar için gelişgin konum ölçme ve kestirim yöntemleri
  1. Tez No: 201708
  2. Yazar: ERGİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİK DÖLEN, YRD. DOÇ. DR. A. BUĞRA KOKU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Measurement Techniques, Measurement errors, Position Measurement, Error Compensation, Accuracy Enhancement
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
CNC makinelerinin düzlemsel hareketlerinin hassas bir şekilde kontrol edilmesi imalatı gerçekleştirilen ürünlerin kalitesini etkilediğinden çok önemli bir konudur. Fakat bu makinelerin hatasız bir şekilde hareket kontrolünün gerçekleştirilmesi için kullanılan doğrudan ölçüm yöntemi göreceli pahalı konum algılayıcılarına (lazer interferometer, doğrusal cetvel vs.) gereksinim duymaktadır. Bu nedenle tez çalışmasında ucuz nitelikli konum algılayıcılarının (dönel enkoderler gibi) kullanılmasıyla yüksek konum kestiriminin elde edilmesine yönelik modellerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. İlk olarak doğrudan olmayan bir ölçüm sisteminin performansı dişli kutusunda boşluklar olan bir D.C. motoru tarafından tahrik edilen ve bir dişli kayış yardımıyla sürülen taşıyıcı sistem üzerinde incelenmiştir. Masraf tutarlarını azaltmak amacıyla doğrudan olmayan bir ölçüm sisteminin kullanılmasından kaynaklanan konum hatalarının giderilmesi için ileri bir enterpolasyon tekniği önerilmiştir. Daha sonra buna benzer bir çalışma vidalı mil ile sürülen bir kızak sistemi üzerinde yapılmıştır. Bir diğer çalışmada ise uzun hareket mesafesine sahip makineler için kablo kasnak sisteminin kullanıldığı bir ölçüm sistemi önerilmiştir. Bu ölçüm sisteminin detaylı incelenmesi için bir test düzeneği önerilmiş ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Son olarak ise optik fare algılayıcılarının karakteristik özellikleri araştırılmış ve uzun periyotlar boyunca bunların performanslarının incelenmesi için yine bir test düzeneği önerilmiş ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Bütün bunların yanında deney çalışmalarını ayrıntılı bir şekilde gerçekleştirmek üzere hareket kontrol algoritması ve bütünleşik devre elemanları içeren bir hareket kontrol sistemi tasarlanıp üretilmiştir. Anahtar Kelimeler : Ölçüm teknikleri, Ölçüm Hataları, Pozisyon Ölçümü, Hata Telafisi, Doğruluk Artırma
Özet (Çeviri)
Precision control of translational motion is vital for many CNC machine tools as the motion of the machinery affects the dimensional tolerance of the manufactured goods. However, the direct measurement along with the accurate motion control of machine usually requires relatively expensive sensors i.e. potentiometers, linear scales, laser interferometers. Hence, this study attempts to develop reference models utilizing low-cost sensors (i.e. rotary encoders) for accurate position estimation. First, an indirect measurement performance is investigated on a Timing Belt driven carriage by a DC Motor with a backlash included Gearbox head. An advanced interpolated technique is proposed to compensate the position errors while using indirect measurement to reduce the total cost. Then, a similar study was realized with a ball screw driven system. Next, a cable drum driven measurement technique is proposed to the machines which have long travel distance like plasma cutters. A test setup is proposed and manufactured to investigate the capstan drive systems. Finally, characteristics of Optical Mouse Sensors are investigated from different point of views and a test setup is proposed and manufactured to evaluate their performances in long terms. Beside all of these parts, motion control algorithms and motion control integrated circuits are designed and manufactured to realize experimental studies in a detailed manner.