Medikal atıkların termal arıtım yöntemiyle bertaraf edilmesi
Thermal treatment of medical wastes
  1. Tez No: 177084
  2. Yazar: GAYE İNANÇ ŞENEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ ERGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal atıklar, röntgen filmleri, termal arıtım, Ag salınımı, Medical wastes, rontgen films, thermal treatment, Ag pollution
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tehlikeli atıklar içerisinde sağlık kuruluşlarından kaynaklanan atıklar önemli bir yer tutmaktadır. Tıbbi atıklar enfekte, farmasötik, patolojik, kimyasal ve radyoaktif ayrıca kesici delici özelliklere sahip olduklarından dolayı yüksek derecede tehlikeli özellik taşımaktadırlar.Son yıllarda sağlık kuruluşlarının radyoloji departmanlarında, teknolojinin gelişmesi ile birlikte kuru sistem denilen yeni bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistemle röntgen filmlerinin içerisinde ıslak sisteme nazaran daha az Ag bulunduğu kabul edilmektedir. Ancak geliştirilen bu sistemin çoğunda ağır metal olarak kabul edilen Ag bulunmaktadır.Bu çalışmada, kuru sistem röntgen filmleri, sahip oldukları gümüş iyonu içerikleri ve çevreye verebilecekleri zararları nedeniyle araştırılmıştır.Sonuçlar kuru sistem filmlerin hem kullanılmış hem de kullanılmamış formlarında önemli miktarlarda gümüş içerdiğini açıkça göstermektedir.Bu çalışma kapsamında, zararsız olduğu varsayılan ve halkın elinde dolaşan röntgen filmlerinin çevreye atıldığı takdirde toprak ve yeraltı suyu açısından büyük bir tehlike kaynağı oluşturabilecek olan gümüşün termal arıtım yöntemiyle ve Türkiye'nin Çankırı-Çorum yöresinden çıkarılan zeolitik tüfleri kullanılarak giderilebildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The medical wastes are one of the most important waste groups of the hazardous wastes. Because of the pharmaceutical, infected, pathological and radioactive properties together with various types of metalic wastes ready to cut and other mechanical properties, the medical wastes are accepted highly dangereous hazardous wastes.In recent years, due to technological development new dry systems have been introduced to the radiography departments of the medical institutes. It is generally accepted that the dry developed radiographs have lack of Ag while most developres have the risk of the Ag as heavy metal.In this study, the dry developed radiographs were investigated in terms of Ag ion contents and possible environmental risks.The results clearly showed that the dry developed films comprise significant amount of Ag both used and unused forms.The research also showed that Ag ions which would be hazardous for soil and underground water when used dry developed rontgen films are distrubuted among people without any treatment, can be removed by using thermal methods and natural zeolitic tuffs of the Çankırı-Çorum Basin Turkey.