Koçlar-Sarıgüzel (Kahramanmaraş kuzeyi) arasında kalan bölgenin genel jeoloji özellikleri
General geological properites of the area between Koclar and Sariguzel (Which are in the north of Kahramanmaras)
  1. Tez No: 177096
  2. Yazar: LUTFİ VAROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLDEMİN DARBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dedeardıçgediği naplasması, Berit naplasması, yapısal evrim
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu tez çalısmasının amacı Koçlar-Sarıgüzel (Kahramanmaras Kuzeyi) arasında kalan bölgenin genel jeoloji özelliklerini ve bölgenin geçirmis olduğu yapısal evrimi ortaya koymaktır. ?nceleme alanı Kahramanmaras ilinin kuzeyinde yer alan merkez ilçeye bağlı Koçlar, Boybeyler, Besen, Ilıca, Kertmen, Ataslar(Dindallı) arasında kalan alanlar ile yakın civarındaki yerleri kapsar. Çalısma alanına gidilerek farklı yas ve litolojideki birimlerin detaylı jeoloji haritası çıkarılmıstır. Çalısma alanı içerisinde Permiyen'den Kuvaterner'e kadar değisik yaslara sahip litostratigrafik birimler yüzlek vermektedir. ?nceleme alanında iki farklı naplasma görülmüstür. Bu farklı naplasmalar Dedeadıçgediği napı ve Berit napı olarak ayırtlanmıstır. ?nceleme alanının kuzeyinde gelisen Dedeardıçgediği napı; Permiyen ? Orta Triyas yaslı dolomit ve kireçtaslarından olusan Dedeardıçgediği formasyonu, Geç Eosen - Erken Miyosen yaslı çakıltası, kumtası ve kiltasından olusan Alacık formasyonu, Erken ? Orta Miyosen yaslı seyl, kiltası ve kumtasından olusan Kilisecik formasyonu, Orta Miyosen yaslı kireçtaslarından olusan Atlık formasyonu ve Orta ? Geç Miyosen yaslı konglomeralardan olusan Tekir formasyonundan olusmaktadır. Dedeardıçgediği napı; Berit napı birimlerinden olan Geç Jura - Erken Kretase yaslı Berit Metaofiyolitini tektonik olarak üzerlemektedir. ?nceleme alanının güneyinde gelisen Berit napı; Geç Jura - Erken Kretase yaslı Berit Metaofiyoliti, Geç Eosen - Erken Miyosen yaslı çakıltası, kumtası ve kiltasından olusan Alacık formasyonu, Erken ? Orta Miyosen yaslı seyl, kiltası ve kumtasından olusan Kilisecik formasyonu ve Orta - Geç Miyosen yaslı kanal konglomeralarından olusan Güredin formasyonundan olusmaktadır. ?nceleme alanında gelisen bu iki nap nedeniyle çalısma sahasında iki farklı çökelme ortamının olusmasına neden olmustur. Bun nedenle çalısma alanında yüzeyleyen birimlerin litolojileri ve çökelme ortamları göz önüne alındığında, inceleme alanının Anadolu levhası ve Arap levhasının birlestiği dalma-batma zonunda yer aldığı, Geç Maestrihtiyen'den bu yana sıkısma rejimi altında olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to infer the general geological properites of the area between Koclar and Sariguzel (which are in the north of Kahramanmaras), and this area?s constructional evolutions, as well. The studying zone includes both Koclar, Boybeyler, Besen, Ilıca, Kertmen, Ataslar(Dindallı) which are related to the town which takes place in the north of Kahramanmaras, and their surroundings. A detailed geological map of the units in varied ages and lithology is planned by going to the studying zone. In the studying zone, in varied ages many lithostratigrafic units from Permian to Quaternery are appeared on the surface. In the sytdying zone two different nappes are observed. These different nappes are differed as Dedeardıcgedigi nappe and Berit nappe. Dedeardıcgedigi nappe which is improving in the north of the studying zone is formed with Dedeardıcgedigi formation which consists of old dolomites and limestones of Permian ?Middle Trias , Alacik formation which consists of old pebbles, sandstones, claystone of Late Eocene ? Early Miocene, Kilisecik formation which consists of old shale, claystone and sandstone of Early- Late Miocene , and Tekir formation which consists of old conglomerate of Middle ? Late Miocene. Dedeardıcgedigi nappe tecnically overthrust the Late Jurassic ? Early Kretase?s old Berit Metaophiolite which is Berit nappe?s units. The developing Berit nappe in the south of the studying zone overthrust the Late Jurassic ? Early Cretaceous old Berit Metaophiolite, one of the units of Berit nappe. Berit nappe developing in the North of the studying zone is formed with old Berit Metaophiolite of Late Jurassic ? Early Cretaceous, Alacik formation which consists of old pebbles, sandstone and claystone of Late Eocene ? Early Miocene, Kilisecik formation which consists of old shale, claystone and sandstone of Early- Middle Miocene, and Guredin formation which consists of old cannal conglomerates of Middle ? Late Miocene. Owing to the two developing nappes in the studying zone there are two different precipitation soil. So, when the lithologies and the precipitaions of the units? coming to the surface are considered it is seen that the studying zone takes place on the dipping-sinking zone where the Anatolia tablet and Arabian tablet are gathering, and it is also seen that since the Late Maestrihityen this area is under the pressure regime.