Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar yerleşkesinin zemin parametrelerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi
Engineering geology properties of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Avşar campus
  1. Tez No: 177095
  2. Yazar: MANOLYA SİLAHLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURİ BODUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standart Penetrasyon Testi (SPT), Zemin Sınıfı, Taşıma Gücü, Kahramanmaraş, Standart Penetration Test (SPT), Soil Type, Bearing Capacity, Kahramanmaras
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışması kapsamında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar yerleşkesiiçerisinde İnşa edilmesi düşünülen 8 faklı inşaat sahasının yeraldığı alanın mühendislik jeolojisiözellikleri belirlenerek yerleşime uygunluk açısından değerlendirilmesi planlanmıştır.Saha çalışmaları sonucunda inceleme alanındaki en yaşlı birimin Eosen yaşlı MidyatFormasyonu ,en genç birimlerin ise kuvaterner çökelleri olduğu gözlenmiştir. İnceleme alanının 1/5000 ölçekli eğimharitası yapılmış ve bu eğim haritasına göre yerleşke alanının güney yamaçlarında eğim 30-40° arasındaolduğu gözlenmiştir. Laboratuvar çalışmaları ile birimlerin su içeriği, doğal birim hacim ağırlık, tanebirim hacim ağırlık, dane boyu analizi, atterberg limitleri ve tek eksenli sıkışma dayanımı değerlerihesaplanmış. Birleştirilmiş zemin sınıflama sistemine göre zeminler CH, CL, GC, SC, SM, olaraktanımlanmışlardır. Zeminler plastisite indeksine göre plastik-yüksek plastik olarak sınıflandırılmışlardır.?Saha ve Laboratuar deneyleri sonucunda yerleşke alanında yeralan zeminler için zemin grubu?C?, yerel zemin sınıfı ise ?Z2? olarak tanımlanmış olup, spektrum karakteristik periyotları TA= 015sn ,TB = 0.40 sn olarak belirlenmiştir. Yerleşke alanında zeminlerin taşıma gücü tek eksenli basınç testideneyleriyle elde edilen veriler sonucunda yapılan analizlere göre, hem de sondajlardan elde edilen SPTN30verilerine göre hesaplanmıştır. Buna göre yerleşke alanında zeminlerin taşıma gücünün Tek eksenlisıkışms dayanımı deneyi sonucunda 3.31-4.58 kg/cm2, sondajlardaki SPT deneylerinde ise 3-4 kg/cm2arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the context of this thesis study, it is planned to determination of engineering properties andan evalutaion of accodance of settlement area on which eight different construction sites located in theKahramanmaras Sutcu Imam University Avsar Campus.As a result of the field studies in the examined region, it is determined that Eocene aged MidyatFormation as an oldest unit, while the Quaternary aged units as a youngest units. 1/5000 scaled inclinationmap of the study area was made, and according to this map it is observed that the southern slope of thecampus area inclination is in between 30-40?. Water content, bulk unit weight, specific unit weight, grainsize analysis, Atterberg limits and uniaxial compressive strength values of units were calculated withlaboratory studies. The grounds were classified as CH,CL,GC,SC,SM base on Unified Soil ClassificationSystem. The soils were classified as a plastic-high plastic based on plasticity index chart.As a result of the Field and Laboratory Studies, the ground types of the campus area weredetermined as a ?C? ground type and ?Z2? local ground type, characteristics spectrum periods wereTA=0,15sn , TB=0,40 sn. The bearing capacity of the soils in the campus were calculated based on bothanalysis as a result of the uniaxial compressive strength tests and SPT-N30 datas from the drillings. As aresult of these evaluations, bearing capacity of the soils in the campus area were determined as variable inbetween 3.31 ? 4.58 kg/cm2 according to uniaxial compressive stregth test result and 3-4 kg/cm2 basedon SPT experiments results from the drillings.