Evaluation of biological activities of some endemic plants in Bolu
Bolu'da bulunan bazı endemik bitkilerin biyolojik aktivitelerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 177136
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU UÇAR TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Crocus abantensis, Crocus ancyrensis, Galanthus plicatus, Convolvulus galaticus, Trifolium pannonicum, Eryngium bithynicum, Paronychia chionaea, Astragalus gymnolobus, antibakteriyel, antitümör, Crocus abantensis, Crocus ancyrensis, Galanthus plicatus, Convolvulus galaticus, Trifolium pannonicum, Eryngium bithynicum, Paronychia chionaea, Astragalus gymnolobus, antibacterial, antitumor
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
6 farklı familyaya ait 8 adet Türk endemik bitki türünden (Crocus abantensis, Crocus ancyrensis, Galanthus plicatus subsp. byzantinus, Paronychia chionaea, Astragalus gymnolobus, Trifolium pannonicum subsp. elongatum, Eryngium bithynicum ve Convolvulus galaticus) elde edilen 24 adet alkol ve su özütlerinin antibakteriyel ve antitümor aktiviteleri araştırılmıştır.Antibakteriyel test için Gram-negatif bakteri olarak Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Serratia marcescens, Proteus vulgaris, Enterobacter cloacae ve Klebsiella pneumoniae, Gram-pozitif bakteri olarak Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis ve Streptococcus pyogenes kullanılmıştır.En iyi antibakteriyel aktivite T. pannonicum özütleri ile gözlemlenmiştir. T. pannonicum' un etanol özütü S. aureus, S. epidermidis, S. pyogenes, P. vulgaris ve K. pneumoniae' a karşı sulu ve metanolik özütlerden daha iyi sonuç vermiştir. T. pannonicum' un metanolik ve etanolik özütleri, Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterilere karşı geniş spektrumlu antibakteriyel aktivite sergilemiştir. Endemik bitki özütlerinin tümü Gram-negatif bakterilerden S. marcescens, S. typhimurium ve E. coli `ye karşı etkili değildir.En iyi antitümör aktivite G. plicatus' un tüm özütlerinde (su, MeOH ve EtOH) gözlemlenmiştir. Genel olarak, alkol ile hazırlanan özütler su ile hazırlan özütlerden daha iyi antitümör aktivite göstermiştir. C. abantensis, C. ancyrensis, P. chionaea, C. galaticus ve T. pannonicum' un alkollü özütleri (metanollü veya etanollü) de güçlü antitümör aktivite sergilemişlerdir. E. bithynicum ve A. gymnolobus ile antitümör aktivite gözlemlenmemiştir.C. abantensis, C. ancyrensis, G. plicatus, C. galaticus ve P. chionaea' nın antitümör etkisi A. tumefaciens' in yaşayabilirliği üzerine değil, tümör oluşumu üzerinedir. Fakat, T. pannonicum özütleri A. tumefaciens' in yaşayabilirliğini etkilemiş ve özütün antitümör etkisi bakterinin yaşayabilirliği üzerine olmuştur.
Özet (Çeviri)
Antibacterial and antitumor activities of 24 alcoholic and aqueous extracts from 8 endemic Turkish plant species (Crocus abantensis, Crocus ancyrensis, Galanthus plicatus subsp. byzantinus, Paronychia chionaea, Astragalus gymnolobus, Trifolium pannonicum subsp. elongatum, Eryngium bithynicum and Convolvulus galaticus) of 6 different families were screened.For the antibacterial assay, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Serratia marcescens, Proteus vulgaris, Enterobacter cloacae and Klebsiella pneumoniae which are Gram-negative bacteria, and Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis and Streptococcus pyogenes which are Gram-positive bacteria were usedBest antibacterial activity was observed with T. pannonicum extracts. Ethanolic extract of T. pannonicum was better than aqueous and methanolic extracts against S. aureus, S. epidermidis, S. pyogenes, P. vulgaris and K. pneumoniae. Methanolic and ethanolic extracts of T. pannonicum exhibited a broad-spectrum activity against both Gram-positive and Gram-negative bacteria. All extracts of endemic plant species were not effective against S. marcescens, S. typhimurium and E. coli which are Gram-negative bacteria.Best antitumor activity was observed with all extracts (water, MeOH and EtOH) of G. plicatus. Generally, alcoholic extracts showed better antitumor activity than aqueous extracts. Alcoholic extracts (methanolic or ethanolic) of C. abantensis, C. ancyrensis, P. chionaea, C. galaticus and T. pannonicum also exhibited strong antitumor activity. Antitumor activity was not observed with E. bithynicum and A. gymnolobus.Antitumor action of C. abantensis, C. ancyrensis, G. plicatus, C. galaticus and P. chionaea was on the formation of tumors and not on the viability of A. tumefaciens bacterium. However, T. pannonicum extracts affected the viability of A. tumefaciens and its antitumor action was on the viability of the bacterium.