Seyitömer uçucu külünün farklı yapı malzemeleri olarak değerlendirilmesi
Evaulation of Seyitömer fly ash in different construction materials
  1. Tez No: 177222
  2. Yazar: İLKAY KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, taban külü, alkali aktivasyon, gazbeton, seramik yapıştırıcısı, Fly ash, bottom ash, alcaline activation, aerated concrete, seramic mortar
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada Seyitömer Termik Santralinde pulverize kömürün yanması sonucunda açığa çıkan uçucu küllerin ve taban küllerinin yapı malzemeleri üretiminde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Seyitömer uçucu külleri iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar elektro filtrelerle baca çıkışında tutulan ve tane boyutları 0-200 µm arasında değişen ham kül ve ham külün elenerek yaklaşık % 98'inin 90 µm altına indirilmesiyle elde edilen sepere küllerdir. Ayrıca tane boyutu daha iri, özgül ağırlığı biraz daha fazla olan ve bu nedenle kazana çöken küllere ise taban külleri olarak adlandırılmaktadırlar.Yapılan bu çalışmada uçucu kül ve taban küllerinin inşaat sektöründe kullanılabilirliğini araştırmak amacıyla 7 farklı yapı malzemesi üretilmiştir. Elde edilen en iyi sonuçlara göre betonda sepere külün % 20 oranında kullanılması ile C25/30 betonu, öğütülmüş taban külünün % 10 oranında çimentoda kullanılması ile CEM II/ A-V Portland uçucu küllü çimento üretimi sağlanmıştır. Gazbetonda kuvars kumu yerine % 75 oranında taban külü ile TS 453'e göre G4/0.7 sınıfı gazbeton üretilmiştir.Taban külü ve taban cürufu kullanılarak üretilen flyblok ve gazblokların ısı yalıtımlarının yüksek, işçiliklerinin kolay ve maliyetlerinin düşük olması nedeniyle alternatif duvar elemanları olarak kullanılabilecekleri görülmüştür. Alkalilerle beton ve harç numune üretiminde, uçucu küllerin bağlayıcılık özeliğini daha hızlı arttırması nedeniyle buharda kür uygulamasında daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Seramik yapıştırıcısında en ideal sonuçlara uçucu külün % 10 oranında kullanımı ile ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study usage of Seyitömer Thermic Plants fly ashes and bottom ash which occurs firing pulverizing coal, in production of construction materials were researched. Seyitömer fly ashes are seperated to two groups. One of them is unseperated which has particle size between 0-200 ?m, conservated of chimney outlet by electrofilters and the other one is seperated ash which is seperated from unseperated ash that the 98% of it falls down under 90 ?m. Ashes which deposits to the bottom of the furnace because of more specific gravity and large particle size are called bottom ash.In this study producing 7 different constructıon materıals by usage of bottom ash and fly ashes in construction sector. Acording to the best results are C25/30 concrete 20% substituted cement and seperated ash, Portland cement CEM II/A-V is produced by 10% ground bottom ash. According to TS 453 G4/0.7 aerated concrete was produced by 75% substituted quartz sand and bottom ash.Light weight concrete block and aerated blocks are usable alternative wall members because of their high heat insulation, workability and low cost. The best results were obtained by vapor cure in alcaline activated mortar and concretes becouse of rapidly increase the puzzolonic property of fly ashes. The best results are obtained with 10% fly ash addition in ceramic mortars.