Effects of anisotropy and size on the assessment of diggability of Seyitömer Marl for bucket wheel excavator
Döner kepçeli ekskavatörler için kazılabilirlik tayininde anizotropi ve boyut parametrelerinin etkisinin Seyitömer Marn'ında araştırılması
  1. Tez No: 8212
  2. Yazar: OĞUZ ŞENER KONCAGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ BÖLÜKBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kazılabilirlik, O&K kesme deneyi, döner kepçeli ekskavatör, marn, Diggability, O&K wedge test, bucket wheel excavator, marl
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırmada, kayaların anizotropi özelliklerinin O&K kesme deneyi üzerindeki etkileri incelenmiş ve bulunan sonuçlar, döner kepçeli ekskavatörler (BWE) ile kasılabilirliği belirleyen diğer jeoteknik parametreler ; ile.karşı-laştırılmıstır. Anizotropik marn numuneleri Seyitömer açık linyit ocağından alınmış ve tabakalanmaya göre farklı açılarda kazılabilirlik deneyleri uygulanmıştır. Araştırmada ayrıca O&K kesme deneyinde kullanılan küp boyutunun deney sonuçlarına yaptığı etkilerde araştırılmıştır. Kayacın anizotropik özelliğinin O&K kesme deney sonucunu büyük ölçüde-etkilediği ve tabakalanmaya göre değişen açılarda, kesme deney sonuçlara ile jeoteknik özellikler arasında iyi bir bağıntı bulunduğu ortaya konulmuştur. Kullanılan numune boyutunun O&K kesme deney sonucunu büyük ölçüde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tn this research, the effect of anisotropy on the Ö&.K Wedge test was studied and the results were compared with the other geotechnical properties defining the diggability with a bucket wheel excavator (BWE). Anisotropic marl samples were taken from the Seyitömer lignite mine and diggability tests were carried out at different angles to the bedding. The effect of cube size on the O&K Wedge test results was also studied. The anisotropy of the rocks was found to affect the wedge test results greatly and a good correlation was established between the wedge test results and the geotechnical properties at varying angles to the bedding iiidirection. The size of the samples was found to affect the wedge test results significantly.