Çift baskılı polimerlerle Cd(II) iyonlarının sulu ortamdan uzaklaştırılması
Removal of Cd(II) ions from aqueous solution via double-imprinted polymers
- Tez No: 177248
- Danışmanlar: DR. EBRU BİRLİK ÖZKÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İyon baskılanmış polimerler (IIP), çift baskılı polimerler, Cd(II) iyonunun uzaklaştırılması, katı faz ekstraksiyonu (SPE), Ion-imprintined polymer (IIP), double-imprinting, Cd(II) removal, solid phase extraction
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Moleküler baskılama teknolojisi, seçici bağlanma bölgeleri üretimi için, makrogözenekli polimer matriksde bir molekülün tanındığı kimyasal olarak seçici bağlanma bölgeleri üreten bir stratejidir. Moleküler tanımlamaya dayanan ayırma teknikleri, hedef moleküllerin yüksek seçiciliklerinden dolayı çeşitli alanlarda büyük ilgi görmektedir.Bu çalışmada moleküler baskılama yaklaşımını kullanarak APTS (3-aminopropiltrietoksilan) ye spesifik metaller bağlanarak metal kompleksi oluşturan ligandlar elde edilmiştir. Birnci aşamada APTS, Cd(II) iyonları ile kompleksleştirilerek, 3-merkaptopropil-trimetoksilan ile reaksiyona sokulmuştur. Daha sonra polimerik tanecikler tetraetoksilan (TEOS) ile çapraz bağlanmıştır. Baskılanmış polimerik yapıdan Cd(II) iyonları 0,1 M HNO3 ile uzaklaştırılmıştır. Maximum bağlanma kapasiteleri, optimum pH ve denge zamanı sırasıyla; 548 mgg-1, pH 6.0 ve 45 dak. olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Molecular imprinting technology is a strategy for producing chemically selective binding sites, which recognize a particular molecule, in a macroporous polymer matrix . Molecular recognition-based separation techniques have received much attention in various fields because of their high selectivity for target molecules.In this study, we have used a molecular imprinting approach to achieve specific metal binding utilizing 3-amino-propyltrimethoxysilane (APTS) as a metal-complexing ligand. In the first step, APTS has complexed with Cd(II) ions and then reacted with 3-mercaptopropyl-trimethoxysilane. Then, polymeric particles have crosslinked with tetraethoxysilane (TEOS). The imprinted Cd(II) ion has removed from the polymeric matrix by 0.1 M HNO3. Maximum binding capacity, optimum pH, and equilibrium binding time have found as 548 mgg-1, pH 6.0, and 45 min, respectively. In selectivity study, it has found that imprinting results in increased affinity of the material toward Cd(II) ion over other competitor metal ions with the same charge.