Sulfonated styrene-co-maleic acid and its derivatives as superplasticizers in concrete
Betonda süperakışkanlaştırıcı olarak sülfonlanmış stiren-co-maleik asit ve türevlerinin kullanımı
  1. Tez No: 177299
  2. Yazar: SEÇİL YENİAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süperakıskanlastırıcılar, Polikarboksilikler, Poli(4-stirensülfonik asit-co-maleik asit)sodyum tuzu, Yayılma, Zeta Potansiyel, Superplasticizers, Polycarboxylates, Poly(4-styrenesulfonic acidco-maleic acid)sodium salt, Fluidity, Zeta Potential
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Geçen 30 yılda, süperakıskanlastırıcı adı verilen, yeni bir grup olan katkımaddeleri beton endüstrisine sunuldu. Birçok avantajları olması nedeniyleyaygın kabul gördü. Betona süperakıskanlastırıcıların katkısı betonunislenebilirligini ve mukavemetini arttırır. Bu çalısmada, yeni birsüperakıskanlastırıcı olan sülfonik ve karboksilik asit grupları içeren poli(4-stirensülfonik asit-maleik asit)sodyum tuzunun kimyasal yapısının etkisianaliz edildi. Bu suda çözünebilen kopolimere farklı agırlıkkompozisyonlarında, iki farklı moleküler agırlıkta olan PEG (polietilen glikolmonometil eter) asılandı. Sentezlenen kopolimerlerin yapıları FTIR ve NMRanalizleri ile dogrulandı. Farklı yan zincir uzunlukları olan asılanmıskopolimerlerin molekül agırlık farklılıgı seyreltik solüsyon viskositesi ilesaptandı. Asılanmıs kopolimerlerin kimyasal yapısının çimento pastasınınakıskanlıgına etkileri ve betonun mekanik özellikleri arastırıldı. Zetapotansiyel ölçümleri çimento parçacıkları ile polikarboksilik tipsüperakıskanlastırıcıların etkilesimlerini açıga çıkardı. Maksimum yayılma,3:3 agırlık oranında PEG asılanmıs kopolimer için saglandı. Bu kopolimerinmekanik özellikleri diger kopolimerlere göre en yüksek bükülme ve basınçmukavemeti gösterdi.Çesitli Li tuzlarının SSAMA ya katkısı iyonik ortamı etkiledi ve böyleceçimento pastasının yayılma performansı ve betonun mekanik özelliklerigelisti. 1:1 mol oranında LiCl: SSAMA karısımı diger Li tuzlarına vekompozisyonlarına göre maksimum yayılma gösterdi. Bu karısım en yüksekbükülme mukavemeti verdi fakat Li2CO3 ın 1:1 kompozisyonu diger tuzkarısımları içinde en yüksek basınç mukavemeti verdi.
Özet (Çeviri)
In the past three decades, a new group of concrete admixtures, termed?superplasticizers?, were introduced to the concrete industry. They havegained wide acceptance because of their many advantages. The addition ofsuperplasticizers to concrete improves the workability and strength ofconcrete. In this study, the effect of the chemical structure of poly (4-styrenesulfonic acid-co-maleic acid) sodium salt (SSAMA), which containsboth sulfonic and carboxylic acid groups, which is a new superplasticizer,was analyzed. Two different molecular weights of PEG (polyethylene glycolmonomethyl ether) were grafted to this water-soluble copolymer at differentweight compositions. The structures of synthesized copolymers were verifiedby FTIR and NMR analyses. The molecular weight difference of the graftedcopolymers with different side chain lengths was determined by dilutesolution viscosimetry. The effects of chemical structure of grafted copolymerson the fluidity of cement paste and the mechanical properties of the mortarswere investigated. The zeta potential measurements revealed theinteractions between the cement particles and polycarboxylate typesuperplasticizers.The maximum fluidity was achieved for the PEG grafted copolymer with theweight ratio 3:3. The mechanical properties of this copolymer showed thehighest flexural and compressive strength compared to other copolymers.The addition of various Li salts to SSAMA affected the ionic medium,therefore, the dispersion performance of cement paste and the mechanicalproperties of the mortars improved. The mixture of LiCl: SSAMA in 1:1 molratio exhibited the maximum fluidity compared to other Li salts and theircompositions. This mixture gave the highest flexural strength but the mixtureof Li2CO3 in 1:1 composition gave the highest compressive strength in eachsalt mixtures.