Noise assessment of shipyard workers
Tersane işçilerinin maruz kaldığı gürültünün değerlendirilmesi
- Tez No: 177300
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN BİRLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: anket, gürültü seviyesi ölçümleri, doz seviyesiölçümleri, Avrupa Birligi yönetmelikleri, ISO standartları, kulak koruyucu, questionnaire, noise level measurements, dose levelmeasurements, EU directives, ISO standards, ear plug
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Gürültü, tüm dünyadaki isyerlerinde en önemli saglık risklerinden biri olup,NIOSH tarafından en önemli 10 mesleki saglık tehdidinden biri olaraktanımlanmıstır. OSHA'nın isitme saglıgı ile ilgili ekinde, Amerika BirlesikDevletlerinde 5 milyondan fazla isçinin çalıstıkları tesis ve imalathanelerdepotansiyel olarak saglıga tehlikeli seviyelerde gürültüye maruz kaldıgıbelirtilmistir. 1981 yılında OSHA, endüstride çalısan en az 1 milyon isçininmesleki kaynaklı isitme kaybına ugradıgını açıklamıstır. Gemi insa sanayison yıllarda Türkiye'nin en hızlı gelisen ve gelecek vadeden endüstriyelsektörlerden biridir. Bir çok üretim teknik ve etkinligini içermesi, nitelikliisgücü ve birçok klas kurulusuna uygunluk gerektirmesi nedeniyle busektör, mühendis ve isçiler için ilginç bir is kolu niteligini kazanmıstır.Ancak tersane isçileri, saglıklarını tehdit eden bir çok unsura ilavetenyüksek seviyelerde gürültüye de maruz kalmaktadır. Bu çalısmanın amacıgürültünün tersane isçileri üzerindeki etkisini ortaya çıkarmaktır. Buamaçla bir tersanedeki Fabrika 1 ve Fabrika 2 olarak adlandırılan ikifabrika seçilmis ve iki yöntem uygulanmıstır. Birinci yöntem isçilerin,kendilerine dagıtılan anketler aracılıgı ile öznel olarak degerlendirilmesiiken ikinci yöntem mesai saatleri içinde gürültü seviyesi ölçümlerinin icraedilmesi olmustur. Fabrika 1 içindeki tüm noktalarda gürültü seviyesiyönetmeliklerde belirtilen limit degerleri asmıstır. Fabrika 2 içinde isegürültü seviyelerinin 85 dBA degerinden düsük oldugu görülmüstür. Dozölçümleri ise isçilerin karsı karsıya kaldıgı çok yüksek derecelerdedegisken akustik sartları göz önüne sermistir. Çalısma ve Sosyal GüvenlikBakanlıgı ile Avrupa Birligi'nin gürültü yönetmeliklerine göre, tersaneyönetiminin Fabrika 1 de periyodik olarak gürültü ölçümü vedegerlendirmesi yaparak, sonuçlara göre gerekli tedbirleri almasıgerekmektedir. Bu çalısma esnasında, kulak koruyucuların performansıve konusma interferansı da ayrıca incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Noise is one of the most important health risks in workplaces worldwideand NIOSH identified noise as one of the 10 important occupationalproblems. In OSHA's hearing conservation amendment it is stated that inU.S., more than 5 million workers are exposed to potentially hazardouslevels of noise in manufacturing and utilities. In 1981 OSHA estimatedthat, at least one million workers in industry had undergone occupationalhearing loss. Ship building has been one of the most promising andrapidly growing industries in Turkey in the recent years. It comprisesmany production techniques and activities, requires qualified personneland compliance with several class institutions making the job interestingfor the enthusiastic engineers and workers. However shipyard workersare subject to high levels of noise besides other health risks. The aim ofthis study is to figure out the effect of noise on shipyard workers. For thispurpose 2 factories, namely Factory 1 and Factory 2 in a shipyard werechosen and two methods were adopted. The first method was thesubjective evaluation of the workers through questionnaires distributed tothem, whereas the second method involved the noise level measurementduring their work hours. At all the points in Factory 1 where noise levelmeasurements have been done, higher A-weighted values of noise thanthe limits stated in the legal regulations were found. In Factory 2, noiselevels were all below the action value of 85 dBA .Dose measurements ofthe workers displayed the extremely variable acoustical conditions thatthe workers encountered. According to the ?Noise Regulation? of Ministryof Labour and Social Security and ?The European Noise Directive?, theemployer seems to be obliged to measure periodically and to assess thelevel of noise exposure of workers in Factory 1 and take immediately thenecessary precautions. Ear plug performance and speech interferenceconditions were also examined.