Scheduling algorithms for wireless CDMA networks
Telsiz CDMA ağları için çizelgeleme algoritmaları
- Tez No: 177418
- Danışmanlar: DR. ECE SCHMİDT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kod Ayrımlı Çoklu Erişim, Çizelgeleme Tekniği, Telsiz Haberleşme Ağları, Keywords: CDMA, Wireless Networking, CDMA Scheduler
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde telsiz ağlarda sağlanan çoklu ortam paket hizmeti ihtiyacı artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak için üçüncü nesil mobil iletişim sistemleri geliştirilmiştir. Üçüncü nesilde çoğalan çoklu ortam paket hizmeti ihtiyacı telsiz kanalında daha yüksek kapasite elde edilmesini, trafik servis performansının ve sistem verimliliğinin arttırılması gereksinimlerini doğurmuştur. Çizelgeleme algoritmaları bu gereksinimleri karşılamak için geliştirilmiştir. Çizelgeleme algoritmaları kullanıcılara adil bir şekilde, servis kalitesi gereksinimlerini sağlayarak sistem kaynaklarını paylaştırmaktadır. Kod Ayrımlı Çoklu Erişim tekniği önemli üçüncü nesil haberleşme tekniklerinden biridir ve çizelgeleme algoritmaları bu tekniğinin veriminin arttırılmasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu tekniğin doğal yapısından kaynaklanan değişken kanal kapasitesi, güç ve bilgi hızı değerleri nedeniyle çizelgeleme uygulamalarının kaynakları uygun bir şekilde dağıtması sorunsal olmaktadır. Bu nedenle çizelgeleme yöntemleri etkin bir araştırma konusudur. Bu tezde Kod Ayrımlı Çoklu Erişim tekniğinde kullanılan değişik çizelgeleme teknikleri incelenmiş ve önerilen yöntem anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years the need for multimedia packet data services in wireless networks has grown rapidly. To overcome that need third generation (3G) mobile services have been proposed. The fast growing demands multimedia services in 3G services brought the need for higher capacity. As a result of this, the improvement on throughput, traffic serving performance has become necessary in 3G systems. Code division multiple access (CDMA) technique is one of the most important 3G wireless mobile techniques that has been defined. The scheduling mechanisms used in CDMA plays an important role on the efficiency of the system. The power, rate and capacity parameters are variable and dependent to each other in designing a scheduling mechanism. The schedulers for CDMA decide which user will use the frequency band at which time interval with what power and rate. In this thesis different type of algorithms used in time slotted CDMA are studied and a new algorithm which supports Quality of Service (QoS) is proposed. The performance analysis of this proposed algorithm is done via simulation in comparison to selected CDMA schedulers.