Thermal analysis of power cables
Güç kabloları ısı analizi
  1. Tez No: 177433
  2. Yazar: OYTUN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARİF ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcaklık dağılımı, ısı transferi, Temperature distribution, heat transfer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalısma, toprak altına dösenmis güç kabloların ısı analizlerini incelemektedir. Isı analizini etkileyen temel faktörler tartısılmaktadır. Kabloyu çevreleyen ortamın sıcaklık ve ısı dağılım analizinde, gaussseidel iterasyon metodunu baz alan bir bilgisayar programı gelistirilmekte ve kullanılmaktadır. Bu metod örnek bir test sistemine uygulanarak ısı dağılım eğrileri elde edilmistir.Bu ısı değerleri kullanılarak çesitli tipte kabloların akım tasıma kapasiteleri hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates temperature distribution and hence heat dissipation of buried power cables. Heat dissipation analysis of a simple practical application and the parameters that affect the heat dissipation are discussed. In analyzing temperature distribution in the surrounding medium , a computer program is developed which is based on gauss-seidel iteration technique. This method is applied to a sample test system and heat dissipation curves for several parameters are obtained. Also, current carrying capacities of various types of cables are determined using dissipated heat values.