User-guided transformation of OWL ontologies to uml class diagrams
OWL ontolojilerinin UML sınıf çizeneklerine kullanıcı yönlendirmesiyle çevrilmesi
- Tez No: 177444
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİT OĞUZTÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Alan mühendisligi, Ontoloji dilleri, model çevrimleri, nesneye-dayalı tasarım metodları, alana-özgü mimariler, Domain engineering, ontology languages, model transformations, object-oriented design methods, domain-specific architectures
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Yeniden kullanılırlık açısından, alana-özgü mimarilerin tasarımında ontolojiler ile ifade edilen alan bilgisinin kullanılması gelecek vaadeden bir yaklasımdır. Bu yaklasımın etkin olabilmesi için yazılım araçlarının destegi önemlidir. Bu çalısmada, alan modelinden çatı mimarisi modeli üretmek için esnek ve kullanıcının yapılandırabildigi bir dönüsüm metodu sunulmustur. Alan modeli bir OWL ontolojisi ile gösterilirken, çatı mimarisi modeli UML sınıf çizenegi seklindedir. Sunulacak olan dönüsüm uygulaması, kaynaktaki OWL yapılarından hedefteki UML yapılarına eslesmeler tanımlayabilmesi için kullanıcıya imkan saglar. Eslesmeler metamodel seviyesinde Ontoloji Metamodeli ve UML Metamodeli arasında tanımlanır; ve okunan ontoloji üzerinde uygulanarak istenen UML modeli olusturulur. Kullanıcı yönlendirmesi içeren bu yaklasım, yörünge simülasyonlarının ontoloji-güdümlü olarak gelistirilmeleri için bir çatı mimarisi olusturulmasını kapsayan bir örnek olay üzerinde gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
Using domain knowledge represented as ontologies for the design of domain specific architectures is a promising approach for better reusability. Tool support is essential for this approach to be effective. We present a flexible, user-guided transformation method to generate a framework architecture model from a domain model. The latter is in the form of an OWL ontology, and the former is in the form of a UML class diagram. We introduce a transformation tool that allows the user to configure mappings from the source OWL constructs to the target UML constructs. The mappings are defined in the metamodel level between Ontology Definition Metamodel and UML Metamodel; and then applied on the input ontology to generate the desired UML model. This user-guided approach is demonstrated on a case study that involves building a framework architecture for ontology-driven trajectory simulation development.