Visual detection and tracking of moving objects
Hareketli nesnelerin görsel tespiti ve izlenmesi
  1. Tez No: 177458
  2. Yazar: HAMZA ERGEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel gözetim sistemleri, hareketli nesnelerin tespiti, arkaplan çıkarımı, hareketli nesnelerin izlenmesi, çoklu varsayım takibi, çoklu kamerayla hedef takibi, Visual surveillance, moving object detection, background subtraction, moving object tracking, multiple hypothesis tracking, object tracking with multi-camera
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, bir görsel gözetim sisteminin ilk adımları olan hareketli nesnelerin tespiti ve izlenmesi ile ilgili yapılan çalışmalar sunulmuştur. Hareketli nesnelerin tespiti için sabit bir kameradan alınan görüntüde arkaplan çıkarma (modelleme) yöntemi kullanılmıştır. Arkaplan modellemede dört yöntem gerçekleştirilmiş ve performansları karşılaştırılmıştır. Arkaplan çıkarımının ardından, takip edilecek nesnelerin düzgün bir şekilde elde edilmesi ve belirlenmesi amacıyla morfolojik operatörlerden ve bağlı eleman analizi gibi ek işlemlerden yararlanılmıştır. Tek kamerada hareketli nesnelerin takibinde ise, aktif dış çevritlerden, Kalman süzgecinden ve ortalama değer kayması yönteminden yararlanılmıştır. Çoklu kamerayla çoklu hedef takibi problemi için yeni bir metot önerilmiştir. Klasik çoklu varsayım takibi metodunda bulanık mantık kullanılarak çoklu hedef takibi yapılmıştır. Hedefler ve takipler hakkında daha çok bilgi sağlanması amacıyla ikili kamera sistemi kullanılmıştır. İki kamera arasındaki eşleştirmeyi bulmak için eşleştirme (homography) matrisi hesaplanmıştır. Kameralardan birinde hedefler arasında örtüşme olması durumunda, diğer kameradan gelen bilgilerden yararlanılmıştır. Uygulanan ve önerilen metotlarla ile ilgili test sonuçları da ayrıntılı bir şekilde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, primary steps of a visual surveillance system are presented: moving object detection and tracking of these moving objects. Background subtraction has been performed to detect the moving objects in the video, which has been taken from a static camera. Four methods, frame differencing, running (moving) average, eigenbackground subtraction and mixture of Gaussians, have been used in the background subtraction process. After background subtraction, using some additional operations, such as morphological operations and connected component analysis, the objects to be tracked have been acquired. While tracking the moving objects, active contour models (snakes) has been used as one of the approaches. In addition to this method, Kalman tracker and mean-shift tracker are other approaches which have been utilized. A new approach has been proposed for the problem of tracking multiple targets. We have implemented this method for single and multiple camera configurations. Multiple cameras have been used to augment the measurements. Homography matrix has been calculated to find the correspondence between cameras. Then, measurements and tracks have been associated by the new tracking method.