Preparation and evaluation of polymer based microcarriers for hydrophobic anti-cancer drugs
Hidrofobik antikanser ilaçlar için polimer tabanlı mikrotaşıyıcıların hazırlanması ve incelenmesi
  1. Tez No: 177459
  2. Yazar: DEMET DEMETÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ, PROF.DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Mühendislik Bilimleri, Biotechnology, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Controlled drug release, anticancer drugs, all-trans-Retinoic acid, poly(D, L-lactide-co-glycolide)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Birçok kanser türünde kullanılan en önemli tedavilerden biri kemoterapidir. Fakat, sistemik toksisite, ilaç dirençliliği ve kandaki değisken ilaç kinetiği kemoterapinin ciddi problemleridir. Biyoyıkımlı polimerlerin antikanser ilaçların kontrollü salımı için kullanılması son yıllarda önem kazanmıstır. Antikanser ilaçların polimer tasıyıcılar yardımıyla salımının, tedavinin etkisini artırması, sistemik toksisiteyi azaltması ve kanser hücreleri tarafından gelistirilen ilaç dirençliliğinin önlenmesi gibi özellikleri incelenmektedir. Bu çalısmada all-trans-Retinoik asit, tamoksifen, tamoksifen sitrat ve idarubisin gibi suda az çözünen antikanser ilaçların kontrollü salımı için bir ilaç tasıyıcı sistemin gelistirilmesi planlanmıstır. Suda az çözünen antikanser ilaçların kontrollü salımı için ilaç tasıyıcı sistem olarak poli(laktid-ko-glikolid) (PLGA) mikroküreleri kullanılmıstır. Bu çalısmada önce, bos ve ilaç yüklü poli(D,L-laktid-ko-glikolid) mikroküreler tek emülsiyonlu (yağ/su) çözücü ekstraksiyon/buharlastırma metodu ile hazırlanmıstır. Optimize edilen bos ve ilaç yüklenmis mikroküreler karakterize edilmistir. Mikroküre morfoloji ve büyüklüğünü incelemek için ters ısık mikroskobu ve taramalı elektron mikroskobu kullanılmıstır. Mikrokürelerdeki ilaç miktarı ve mikrokürelerden salınan ilaç miktarı spektrofotometrik olarak belirlenmistir. Daha sonra, toksisite çalısmalarında mikrokürelerin MCF-7 meme kanseri hücreleri üzerindeki in vitro toksisitesi incelenmistir. Hazırlanan mikrokürelerin düzgün yüzeye ve küresel biçme sahip olduğu gözlenmistir. Mikroküreler 2-20
Özet (Çeviri)
Chemotherapy is one of the most important treatments for cancer. However, systemic toxicity, drug resistance and unstable kinetics of the drug in the blood are serious problems of chemotherapy. The use of biodegradable polymers for controlled release of anticancer drugs has gained popularity in recent years. Controlled release of drugs from polymeric carriers has some advantages such as improvement in the efficiency of treatment, reduction in systemic toxicity and prevention of the drug resistance that is developed by the cancer cells. In this study, poly(D,L-lactide-co-glycolide) microparticles were used as carriers for the controlled release of all-trans-Retinoic acid, tamoxifen, tamoxifen citrate and idarubicin. It was aimed to prepare a drug carrier system for controlled release of hydrophobic anticancer drugs. The empty and drug loaded poly (D,L-lactide-co-glycolide) microparticles were prepared by solvent extraction/evaporation technique with single emulsion (oil/water). Optimized microparticles were characterized by using inverted light microscopy and scanning electron microscopy to examine their morphology and sizes. Drug content of microparticles and the amount of released drug were determined spectrophotometrically. In vitro toxicity of the microparticles on MCF-7 human breast cancer cells was investigated. It was revealed that the microparticles were smooth and spherical in shape. Their sizes differed in the range of 2-20 :m. atRA-loaded microparticles showed approximately 90% encapsulation efficiency and it was confirmed that changing in drug/polymer ratio affected the extend of drug content. Increase in drug content caused a slower release pattern. Moreover, although the empty microparticles caused some toxicity, atRA-loaded PLGA microparticles showed slight cell growth inhibition.