Capital accumulation, the state and the production of built environment: The case of Turkey
Sermaye birikimi, devlet ve yapılı çevre üretimi: Türkiye örneği
  1. Tez No: 177519
  2. Yazar: OSMAN BALABAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÇAĞATAY KESKİNOK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: sermaye birikimi, sermaye aktarımı, yapılı çevre, yapım kesimi, devlet müdahalesi, capital accumulation, capital switching, built environment, construction sector and state intervention
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Kapitalist üretim biçimi altında kentsel süreçler özgün nitelikler ve anlamlar kazanırlar. Bunlar içinde temel nitelikli olan, sermaye birikim süreçleri ile yapılı çevre üretimi arasındaki ilişkidir. Bu bağlamda, sermaye aktarımı yaklaşımı, kar oranları azaldıkça yüksek oranda sermayenin gayrimenkul sektörüne yönelme olasılığının artacağını iddia etmektedir. İki aşamalı araştırmanın ilk aşamasında, Türkiye'de yapım faaliyetleri üzerine 1980 sonrası ile sınırlı bir makro-analiz, ekonominin üretken sektörleri ile yapım faaliyetleri arasında ters yönlü ya da karşıt bir ilişkinin bulunmadığını göstermiştir.Devletin yapılı çevrenin üretimi özelindeki müdahalesi ve destekleyici politikalarının Türkiye örneğinde baskın belirleyici etmenler olduğu gözlenmiştir. Bu tespitlere dayanarak, ikinci yönelimimiz devlet ve sermaye arasında kentsel yapılı çevrenin üretimi özelinde gerçekleşen ilişkiler üzerine olmuştur. Bu aşamada, pek çoğu planlama sistemi ve imar mevzuatında kuralsızlaştırma ve serbestleştirme örneği olan çeşitli devlet müdahaleleri tespit edilmiştir. Temel tespitler bizi, kentsel süreçlerin ekonomik aktörler yanında politik aktörlerin de kar amaçlı ve spekülatif girişimlerine açık oldukları sonucuna götürmüştür. Böylece de, planlama ve imar sisteminin bir parçası olarak karşı stratejilerin ve politikaların geliştirilmesi gerekliliği doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Under capitalist mode of production urban processes gain specific features and meanings. Fundamental is the relationship between processes of capital accumulation and the production of built environment. In this context, the capital switching theory claims that as profit levels are lowered, the probability that higher levels of capital tending to enter the property sector increases. In the first stage of a two-staged research, a macro-analysis on construction activities in Turkey limited to post-1980 period indicates that there no counter-cyclical relationship prevails between productive sectors of the economy and construction activities.It is observed that the state intervention and its supportive policies regarding the production of built environment are the dominant determinants in the Turkish case. Based on these findings, a second focus was on the relationships between the state and capital engaged in the production of urban built environment. Various forms of state intervention, mostly as examples of deregulation and liberalization of planning controls and urban development legislation are identified at this stage. The major findings lead to the conclusion that urban processes are open to the profit-oriented and speculative efforts of political actors as well as the economic actors. Hence the necessity of development of counter-strategies and policies as parts of planning and urban development system verified.