Biotechnological modification of steroidal structures
Steroit yapıların biyoteknolojik modifikasyonu
  1. Tez No: 177527
  2. Yazar: UMUT ERKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR, PROF. DR. ZÜMRÜT B. ÖGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: 4-androsten?3, 17-dion, Fusarium, C-3 ve C-17 SteroidalKetonların ?ndirgenmesi, Steroidal Dehidrojenasyon, Eter Bağı Koparma, 4-androstene-3, 17-dione, Fusarium spp, C-3 and C-17 Steroidal KetoneReduction, Steroidal dehydrogenation, Ether Cleavage
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Steroitler vücut metabolizmasının denetiminde kullanılan hormonların yapısındabulunan önemli biyolojik düzenleyicilerdir. ?laç sanayinde yaygın uygulamalarıbulunmaktadır. Doğal steroit ilaçlar: anti-inflammatör ve anti-allerjikkortikosteroitler, diüretikler, doğum kontrol ilaçları, tümör tedavi ilaçları, vücutgelistiriciler v.b. birçok özelliklerinden dolayı tıp ve veterinerlikte yaygın olarakkullanılmaktadır.Günümüzde, steroitlerin biyoteknolojik modifikasyonları doğal olmaya daha yatkınoldukları için bir yesil kimya olarak kimyasal modifikasyonların yerinekullanılmaktadır.Bu çalısmada dört değisik mikroorganizma türü A ve D halkalarında birçok etkinbölge bulunan steroitlerin önemli ilaç türevlerine indirgenme, dehidrojenasyon, yanzincir parçalanması v.b. yöntemlerle dönüsümleri için taranmıstır.Bu çalısmada kullanılan Fusarium roseum OUT 4019, Fusarium anguioides OUT4017, Fusarium bulbigenum OUT 4115 ve Fusarium solani OUT 4021 türleriniiçeren Fusarium cinsi Deuteromyces sınıfına ait olan filamentus fungi çesididir veçok basit karbon ve azot kaynakları kullanarak kolayca çoğalabilmektedirler.4-androsten-3,17-dion'un dönüstürülmesi model sistem olarak kullanılmıstır. Aynıçevresel kosullardaki hücre türlerinden Fusarium roseum OUT 4019, C-1 ve C-2bölgesinde dehidrojenasyon reaksiyonlarıyla androsta-1,4-dien-3,17-dion ürününü vede aynı bölgede çift bağ olusumunun yanı sıra C-17'de ketonun indirgenmesi ile 17-hidroksi-androsta-1,4-dien-3-on ürününü olusturmustur. Fusarium anguioides OUT4017 C-17 ketonun indirgenmesi ile 17-hidroksi-androst-4-en-3-on ürününü,Fusarium solani OUT 4021 ise C-3 and C-17 ketonların indirgenmesi ile androst-4-en-3,17-diol ürünü 25 °C`de ve 160 devir/dakika ve kontrolsüz pH ortamındaolusturmustur.Bu dönüsüm tepkimelerinde, androsta-1,4-dien-3,17-dion, 17-hidroksi-androsta-1,4-dien-3-on, 17-hidroksi-androst-4-en-3-on, androst-4-ene-3,17-diol ürünleri sırasıyla54 %, 22 %, 26 %, 90 % verimlerde elde edilmistir.Diger çalısmada, aromatik halkaya bağlı metil eter içeren bilesiklerin Fusariumroseum OUT 4019 ile biyodönüsümleri incelenmis ve bazı örneklerde methy eterkısmının koparılarak alkole dönüstürüldüğü saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Steroids are important biological regulators existing in hormones which are used tocontrol metabolism of the body. There are widespread applications in thepharmaceutical industry. Drugs of steroid nature - anti-inflammatory and antiallergiccorticosteroids, diuretics, anabolics, androgens, gestagens, contraceptives,antitumor medications, etc. - are now widely used in human and veterinary medicine.Nowadays, biotechnological modifications of steroids are preferred over chemicalmodifications as a green chemistry since they are more likely to be natural.In this work four different Fusarium species were screened for bioconversion ofsteroids into pharmaceutically important derivatives of steroids by reduction,dehydrogenation, side-chain degradation etc. on A and D-rings containing manyactive sites.Fusarium spp. used in this work, namely Fusarium roseum OUT 4019, Fusariumanguioides OUT 4017, Fusarium bulbigenum OUT 4115 and Fusarium solani OUT4021 are filamentous fungi, which belong to the class of Deuteromyces. They cangrow using simple carbohydrates and nitrogen sources.4-androstene-3,17-dione conversion is used as a model system. Under sameenvironmental conditions it is found that whole cells of Fusarium roseum OUT 4019can dehydrogenate at C-1 and C-2 producing androsta-1,4-diene-3,17-dione and alsoreduce at C-17 in addition to dehydrogenate at C-1 and C-2 producing 17-hydroxyandrosta-1,4-dien-3-one, Fusarium anguioides OUT 4017 can reduce at C-17producing 17-hydroxy-androst-4-en-3-one, Fusarium solani OUT 4021 can reduce atC-3 and C-17 producing androst-4-ene-3,17-diol at 25 C° and 160 rpm withuncontrolled pH.In these conversions, androsta-1,4-diene-3,17-dione, 17-hydroxy-androsta-1,4-dien-3-one, 17-hydroxy-androst-4-en-3-one, androst-4-ene-3,17-diol were isolated with 54%, 22 %, 26 %, 90 % yields, respectively.In another study, bioconversion reactions of aromatic methyl ethers by Fusariumroseum OUT 4019 were investigated and for some compounds, cleavage of methylether was observed.