Control allocation against actuator failures in overactuated small satellites
Artık eyleyicili küçük uydularda eyleyici arızalarına karşı kontrol dağıtımı
  1. Tez No: 177529
  2. Yazar: ÖZGÜR KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OZAN TEKİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uydu yönelim kontrolü, eyleyici hatası, kontrol dağıtım yöntemi, Satellite Attitude Control, Actuator Failure, Control Allocation Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde benzeşmeyen eyleyicilere sahip küçük uyduların yönelim kontrolü çalışılmış ve kontrol dağıtım yöntemlerinin manevra üzerine etkileri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayakucu doğrultulu, uzaktan algılamalı bir küçük uydu için, eyleyici olarak tork çubukları ve tepki tekerleri göz önünde bulundurulmuştur. Uydu dinamiğini ve eyleyicileri modellemek icin Matlab® Simulink benzetim modelleri geliştirilmiştir. Benzetimler, kavramsal RASAT uydusu baz alınarak yapılmış ve doğrulama için yörünge bilgileri, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Enstitüsü tarafından işletilen BİLSAT uydusundan alınmıştır. Nominal kontrol sağlamak icin, temel uydu kontrol kipleri geliştirilip test edilmiştir. Eyleyici hataları mümkün olan farklı durumlar için analiz edilmiştir. Bir kontrol dağıtım yöntemi olan, orjinal olarak CMG yöneltimi için önerilmiş harmanlanmış ters alma yöntemi, eyleyici saturasyonunu engellemek ve tekilliklerden kaçınmak amacıyla eyleyiciler arasında kontrol dağıtımı için uygulanmıştır. Geleneksel sanki ters alma yöntemi ile harmanlanmış ters alma yöntemi kıyaslanarak benzetim sonuçları verilmiş ve tartışılmıştır. Harmanlanmış ters alma yönteminin sanki ters alma yöntemi üzerindeki üstünlüğü gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, attitude control of small satellites with dissimilar actuator is studied and the effects of control allocation methods on maneuvering are examined in detail. Magnetorquers and reaction wheels are considered as the actuators of a modeled remote sensing -nadir pointing- small satellite. Matlab® Simulink simulation models are developed to model the satellite dynamics and the actuators on the satellite. The simulations are based on conceptual RASAT satellite, and, for verification, orbit data is taken from BILSAT satellite that is operated by TUBITAK Space Research Institute. Basic satellite control modes are developed and tested to obtain nominal control. Actuator failures are analyzed for different possible cases. A control allocation method called Blended Inverse that was originally proposed for steering CMGs is applied to select the actuators to avoid actuator saturation and singularity transition. The performance of traditional pseudo inverse method is compared with the blended inverse method and simulation results are given and discussed. The superiority of blended inverse over pseudo inverse is demonstrated.