Use of borates as an activating agent for drilling mud bentonites
Boratların sondaj çamur bentonitleri için aktivatör olarak kullanımı
- Tez No: 177541
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İHSAN AROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Bentonit, Borat, Reoloji, Su Kaybı, Jel Mukavemeti, Bentonite, Borate, Rheology, Filtrate Loss, Gel Strength
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Sondaj teknolojisinde, sodyum bentonit-su karışımları sondaj çamuru olarak kullanılmaktadır. Sodyum bentonit rezervleri azalırken sodyum bentonite alternatif olarak, kalsiyum ya da düşük kaliteli bentonitler inorganik tuzlarla aktive edilmekte ve/veya farklı tiplerdeki polimerlerle kimyasal işleme tabi tutulmaktadır. Genellikle katkılı bentonit olarak adlandırılan bu bentonitler, bakteri aktivitesi ve yüksek sıcaklık gibi zor sondaj koşulları altında bozunabilirler. Bakterilere karşı iyi olduğu bilinen boratın, katkılı bentonitlerdeki bozunmayı önleyebileceği göz önüne alınmış ve bu çalışmada bentonitlerin aktivasyonunda yaygın olarak kullanılan Na2CO3'nın yerine sodyum borat kullanılmıştır.Edirne bentoniti (E-Ben) ve Çankırı bentoniti (C-Ben) olarak isimlendirilen iki farklı bentonitin reolojik ve filtrasyon özellikleri üzerine sodyum boratın etkisi araştırılmıştır. Sonuçlar, API standardıyla ve sodyum karbonatla aktive edilen bentonitlerin sonuçlarıyla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.Aynı reolojik özellikleri sağlamak için sodyum karbonata (E-Ben için 2,90% Na2O eşdeğeri ve C-Ben için 0,58% Na2O eşdeğeri) göre sodyum boratın (E-Ben için 3,78% Na2O eşdeğeri ve C-Ben için 0,76% Na2O eşdeğeri) daha yüksek miktarlarda kullanılmasına rağmen bentonitlerin aktivasyonunda kullanılabilirliği bulunmuştur. Çamurların yaşlandırılması durumunda karboksimetilselüloz (CMC) ve poliiyonik selülozlarla (PAC) kimyasal işleme tabi tutulan bentonitlerin reolojik ve filtrasyon özelliklerinde yaşlandırmanın ters bir etkisine rastlanmamıştır. Fakat zantam sakızı polimerlerle kimyasal işleme tabi tutulan bentonitlerin reolojik özelliklerinin yaşlandırma ile bozulduğu bulunmuştur. Çamur içerisinde bulunan sodyum boratın bu ters etkiyi azalttığı gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
In drilling technologies, Na-bentonite-water mixtures are used as drilling mud. As the reserves of sodium-bentonite decline, calcium or low-quality bentonites are activated with inorganic salts and/or treated with different types of polymers as an alternative to Na-bentonite. The quality of such bentonites, commonly referred to as extended bentonite may deteriorate under severe drilling conditions, such as; bacterial activity, high temperature etc. It was considered that borates could prevent the deterioration of extended bentonites due to their well known bactericide properties. This study involves the use of Na-Borate as an activating agent for bentonites in place of the commonly used Na-carbonate.The effects of Na-borate on the rheological and filtrate behaviours of two different bentonites, namely, Edirne Bentonite (E-Ben) and Çankırı Bentonite (C-Ben) were investigated. The results were evaluated based on API standards and in comparison to those of Na-carbonate activated bentonites.It was found that Na-borate could be used as a bentonite activator, although somewhat higher dosages (3,78% Na2O equivalent for E-Ben and 0,76% Na2O equivalent for C-Ben) than Na-carbonate (2,90% Na2O equivalent for E-Ben and 0,58% Na2O equivalent for C-Ben) are necessary to obtain the same rheological properties. In terms of aging, it was determined that aging had no adverse effect on the rheological and filtrate properties of bentonite treated with carboxymethyl cellulose (CMC) and polyanionic cellulose (PAC), but rheological properties of bentonites treated with xanthan gum were found to deteriorate upon aging. The presence of Na-borate in the mud appears to alleviate this adverse effect.