Quantum mechanical calculation of nitrous oxide decomposition on transition metals
Geçiş metalleri üzerinde diazot monoksit dekompozisyonunun kuantum mekaniksel olarak incelenmesi
- Tez No: 177542
- Danışmanlar: PROF.DR. IŞIK ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: DFT, ONIOM, diazot monoksit dekompozisyonu, geçiş metalleri
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ag51, Au51, Pt22, Rh51 and Ir51 topakları temsili (111) yüzeyi üzerinde diazot monoksit dekompozisyonu, üst katmanı DFT bölgesinden ve alt katmanı evrensel kuvvet alanı (UFF) kullanılan moleküler mekanik bölgesinden mevcut ONIOM yöntemi kullanılarak kuantum mekaniksel olarak incelenmiştir. Gümüş, altın, platin, rodyum ve iridyum için DFT hesaplamalarında uygulanan dalga fonksiyonu seti Los Alamos LANL2DZ etkin çekirdek pseudo-potansiyeli (ECP) ve azot, oksijen ve hidrojen için 3-21G** kullanılmıştır. Diazot monoksit bu metal yüzeylerinin hepsinde, deneysel bulguların da desteğinde yüzeyde adsorplanan bir oksijen atomu bırakarak dekompoze olur. Ag51, Au51, Pt22, Rh51 and Ir51 topakları temsili (111) yüzeyi üzerinde diazot monoksit dekopmpozisyonu aktivasyon enerjileri her biri için sırasıyla 14,48 kcal/mol, 15,72 kcal/mol, 7,02 kcal/mol, 3,76 kcal/mol and 5,51 kcal/mol olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlara göre diazot monoksit Rh üzerinde daha kolay dekompoze olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nitrous oxide decomposition on Ag51, Au51, Pt22, Rh51 and Ir51 clusters representing (111) surface were studied quantum mechanically by using the method of ONIOM with high layer DFT region and low layer of molecular mechanics region utilizing universal force field (UFF). The basis set employed in the DFT calculations is the Los Alamos LANL2DZ effective core pseudo-potentials (ECP) for silver, gold, platinum, rhodium and iridium and 3-21G** for nitrogen, oxygen and hydrogen. Nitrous oxide was decomposed on the all metal surfaces investigated in this study by leaving oxygen atom adsorbed as supported by experimental findings. Activation energies of nitrous oxide decomposition on Ag51, Au51, Pt22, Rh51 and Ir51 representing (111) surface are calculated as 14.48 kcal/mol, 15.72 kcal/mol, 7.02 kcal/mol, 3.76 kcal/mol and 5.51 kcal/mol, respectively. Based on these results, decomposition of nitrous oxide occurs on Rh more easily than other metals. KEYWORDS: DFT, ONIOM, nitrous oxide decomposition, transition metals.