Cr(III), Ni(II) ve Pb(II) ağır metal stresi uygulanan Phanerochaete chrysosporıum'da antioksidan enzimlerde değişen miktarların belirlenmesi
Effects of Cr(III), Ni(II) and Pb(II) heavy metal stresses on antioxidant enzyme systems of Phanerochaete chrysosporium
- Tez No: 177624
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERVET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal stresi, Katalaz, Süperoksit Dismütaz, Glutatyon Redüktaz, Phanerocahaete chrysosporium, Heavy methal stress, CAT, SOD, Phanerocahaete chrysosporium
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Çevre kirliliği günümüz dünyasında en temel ekolojik sorunlardan biridir. Phanerochaete chrysosporium potansiyel olarak ağır metal ve diğer kirleticilerin biyosorpsiyonu amacı ile de kullanılan biyolojik ajandır. Bu çalışmada, P. chrysosporium hücreleri glikoz minimal besi yerinde, vejetatif hücrelere zamana bağımlı sabit dozda veya doza bağlı sabit zaman parametrelerin de spor formda büyütülen hücreler Cr, Ni ve Pb streslerine maruz bırakılmıştır. P. chyrsosporium hücrelerinin ağır metal stresine karşı vermiş olduğu yanıt antioksidant enzimlerin aktivitesi incelenmiştir. Vejetatif formda uygulanan strese bağlı olarak CAT aktivitesi Cr ve Ni stres uygulamalarının 4. saat zaman noktasında aktivite değerlerinde düşük miktarda artış gösterirken; artan zamanla birlikte aktivite değerlerinin normal seviyede oldugu belirlenmistir. Benzer sonuçlar SOD uygulaması içinde geçerlidir. Pb uygulamasında ise aktivite değerlerinde önemli miktarda değişim olmamıştır. GR aktivitelerinde ise Cr ve Ni uygulamalarında artan zamanla birlikte aktivite miktarlarında artış gözlenirken, Pb uygulamasında yüksek konsantrasyon değerlerinde antioksidan enzim aktiviteleri baskılarken, düşük konsantrasyon uygulaması ile ise aktivite değerlerinde artış gözlenmiştir. Doza bağlı sabit zaman uygulamaların da spor formdan yetiştirilen hücrelerden elde edilen sonuçlarda; CAT aktiviteleri tüm metal uygulamalarında artan konsantrasyonla birlikte düşüş göstermiş, SOD aktivitelerinde önemli miktarda değişim olmamıştır. GR aktivitelerinde ise Cr ve Ni uygulamaların da artan konsantrasyonla birlikte aktivitelerde baskılanma gözlenmiş, Pb uygulaması ise herhangi bir baskılayıcı etki göstermemiştir. Sonuç olarak hücrede antioksidant enzimler için Cr ve Ni muamelesinin daha toksik bir etkiye sahip oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Environmental pollution is the most problematic ecological issues of the world. Phanerochaete chrysosporium, white rot fungi, is a biological agent which facilitates the bioabsorption of heavy metals and other pollution. In this study, the fungi P. chrysosporium were grown either vegetativly or from spore forms in minimal glucose medium, were exposed to Cr, Ni, and Pb heavy metal stresses in either dose dependent with fixed time or time dependent fixed dose manner were examined for antioxidative enzymes. In early stages of Cr and Ni applications, time dependant CAT activity increased yet when the duration of exposure to heavy metal extended, activity of CAT were reached a steady stage. The same patterns of expression were observed for SOD applications. In Pb applications, the activity values did not change significantly for CAT and SOD activity. In the Cr and Ni treatments, GR activities increased over the time, but in the case of Pb application, especially in high concentration, the activity of GR was mostly inhibited. From spore stage cells, time dependent fixed dose heavy metal application, the CAT activity decreased in all heavy metal applications; on the other hand, in the SOD activity the values did not differ significantly. In the Cr and Ni applications, the GR activity was inhibited by increased concentration of heavy metals. Overall our results indicated that Cr and Ni applications were more negative effect to the cell or antioxidant enzymes systems under experimental condition.