Aloe vera L. jel ekstraktlarının, Allium cepa L. kök ucu hücrelerinde mitotik indeks ve faz indeksi üzerine etkisi
Effects of gel extracts of Aloe vera L. on mitotic index and phase index of root tip cells of Allium cepa L.
- Tez No: 177625
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN İLBAŞ, YRD. DOÇ. DR. MEHMET YAŞAR DADANDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mitotik indeks, faz indeks, Allium cepa, Aloe vera
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, Aloe vera L. bitkisinin yapraklarından elde edilen jel ekstraktlarının, Allium cepa L. kök ucu hücrelerinde mitotik indeks ve faz indeksleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Ön çalışmada EC50 değeri olarak %20 ekstrakt konsantrasyonu belirlenmiştir. Aloe vera jel ekstraktının değişik konsantrasyonları (%2, 5, 10, 20 ve 40) 24 ve 48 saat süreyle Allium cepa kök ucu hücrelerine uygulanmıştır.Aloe vera jel ekstrakt uygulamalarında konsantrasyon artışı ile birlikte, Allium cepa kök ucu hücrelerinde mitotik indeks ve ortalama kök uzunluğunda önemli bir azalma meydana gelmiştir. Mitotik indeks üzerinde, konsantrasyon artışının uygulama süresinin etkisinden daha etkili olduğu belirlenmiştir. Her iki sürede de (24 ve 48 saat) %40'lık Aloe vera jel ekstraktı uygulamalarının soğan kök ucu hücrelerinde sitotoksik etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Konsantrasyon ile profaz indeksi arasında kuvvetli pozitif bir korelasyon; konsantrasyonla diğer faz indeksleri (metafaz, anafaz, telofaz) arasında ise zayıf negatif bir korelasyon bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, effects of gel extracts of Aloe vera L. derived from leaves on mitotic index and phase index of root tip cells of Allium cepa L. were investigated. In the pre experiment, 20% gel concentration was determined as EC50. Root tip cells of Allium cepa were subjected to different concentratinos of Aloe vera gel extract (2, 5, 10, 20 and 40%) for 24 and 48 h.Increasing the concentration of the Aleo vera gel extract decreased the root length and mitotic index of the Allium cepa. Concentration effect on mitotic index was more obvious compared to application period. Cytotoxic effect was determined in both application periods (24 and 48 h) when 40% Aleo vera gel extract was applied. A strong positive correlation between Aleo vera gel extract concentration and prophase index and a poor negative correlation between concentration and other mitotic phases (metaphase, anaphase and telophase) were determined.Keywords : Mitotic index, phase index, Allium cepa, Aloe vera