Evre III periodontitisli hastalarda dişeti oluğu sıvısındaki ısı şok proteini 90 ve interlökin-1β seviyelerine başlangıç periodontal tedavinin etkileri
Effects of initial periodontal treatment on heat shock protein 90 and interlukin-1β levels in gingival crevicular fluid of stage III periodontitis patients
- Tez No: 951098
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA TOKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: IL-1β, IŞP 90, evre III periodontitis, dişeti oluğu sıvısı, IL-1β, HSP 90, stage III periodontitis, gingival crevicular fluid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı periodontal açıdan sağlıklı ve evre III derece C periodontal hastalığa sahip bireylerin farklı cep derinlikli bölgelerinden alınan dişeti oluğu sıvısı (DOS) örneklerindeki ısı şok proteini (IŞP 90) ve interlökin-1beta (IL-1β) düzeylerinin belirlenmesi, bu düzeylerin periodontal tedavi ve klinik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sistemik ve periodontal açıdan sağlıklı 19 birey ve evre III periodontitis 19 birey dahil edilmiştir. Bireylerin plak indeks (Pİ), gingival indeks (Gİ), sondlamada cep derinliği (SCD), sondlamada kanama (SK), klinik ataşman seviyesi (KAS) başlangıç ve periodontal tedaviden 1 ay sonra ölçülmüştür. DOS sağlıklı bireylerden bir bölgeden, periodontitis grubunda sığ, orta ve derin ceplerinden elde edilmiş ve IL-1β, IŞP 90 düzeylerinin analizlerinde ELISA yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Periodontitis hastalarının tedavi sonrası klinik parametrelerinde anlamlı düzeyde iyileşmeye paralel olarak, DOS IL-1β ve IŞP 90 düzeylerinde anlamlı azalma bulundu (p < 0.05). Tedavi öncesi IŞP 90 düzeyleri sağlıklı gruba göre orta derinlikte ve derin ceplerde anlamlı düzeyde yüksekti (p < 0.05). Orta ve derin ceplerin IŞP 90 düzeyleri tedavi öncesi ve sonrası benzer bulundu. Orta derinlikteki ceplerde tedavi öncesi SCD ile DOS IL-1β düzeyi arasında pozitif yönde ilişki saptanırken (p < 0.05), tedavi öncesi ve sonrası KAS ile DOS IŞP 90 düzeyi arasında pozitif yönde ilişki saptandı (p < 0.05). Sonuç: Çalışmanın sınırlamaları dahilinde, evre 3 derece C periodontitisli bireylerde tedavi öncesi DOS IL-1β ve IŞP 90 düzeyleri sağlıklı bireylere göre yüksek bulunurken, periodontal tedaviyi takiben anlamlı azalmalar gösterdi. Bununla beraber, elde edilen sonuçlarımızın desteklenmesi ve IŞP 90 ve diğer ısı şok proteinlerinin periodontal hastalık aktivitesi ve periodontal hastalık patogenezindeki rolünün araştırılmasına yönelik ileriki çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study was to determine the levels of heat shock protein(HSP 90) and interleukin-1beta(IL-1β) in gingival crevicular fluid(GCF) samples of periodontally healthy individuals and individuals with stage III grade C periodontal disease, to compare these levels between the groups and to evaluate their relationships with clinical parameters. Material and Methods: 19 systemically and periodontal healthy individuals and 19 periodontitis individuals were included in the study. Individuals plaque index(PI), gingival index(GI), probing depth(PD), clinical attachment level(CAL) were measured at baseline and 1 month after periodontal treatment. GCF was obtained from one area of healthy individuals and from shallow, moderate and deep pockets in the periodontitis group. ELISA method was used to analyze IL-1β and HSP 90 levels. Results: In parallel with the significant improvement in the after treatment clinical parameters of periodontitis patients, a significant decrease was found in GCF IL-1β and HSP 90 levels (p < 0.05). Before treatment, HSP 90 levels were significantly higher in the moderate and deep pockets compared to the healthy group(p < 0.05). While HSP 90 levels of moderate and deep pockets were similar before and after treatment(p > 0.05). While a positive relationship was detected between PD and GCF IL-1β levels before treatment in moderate pockets(p < 0.05), a positive relationship was found between CAL and GCF HSP 90 levels before and after treatment(p < 0.05). Conclusion: Within the limitations of the study, GCF IL-1β and HSP 90 levels in patients with periodontitis were found to be higher than the levels in the control group before treatment, but showed decreases following periodontal treatment. However, further studies are needed to support our results and to investigate the role of HSP 90 and other heat shock proteins in periodontal disease activity and pathogenesis.