Bel fıtığı hastalığı bulunan bireylerin bel ve karın kası fonksiyonlarının elektromiyografik analizi
Electromyographic functional analysis of the lumbar spinal and abdominal muscles of persons with disk herniation disease
  1. Tez No: 177628
  2. Yazar: BETÜL ÇEVİKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektromiyografik isaret, Bel Fıtığı, Welch Yöntemi, Electromyographic Signal, Disk Herniation, Welch Method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Modernlesen toplumlarda her geçen gün önemi artan sağlık sorunlarından bir tanesiolan bel ağrısı, günümüzde en sık görülen hastalıklar sıralamasında ikinci sırada yeralmakta olup tüm dünya nüfusunun %80'inin hayatında en az 1 kez karsılastığı birrahatsızlıktır. Bu çalısmada, toplumlarda önemli is gücü kaybı ve dolayısıyla ekonomikhasara yol açan böylesine önemli bir sorun olan bel ağrılarının büyük çoğunluğununhareketsiz yasam tarzından kaynaklandığı tespitinden hareketle, bel fıtığı hastaları ilesağlıklı kisilerin iskeletin yükünü en çok tasıyan bel ve karın kası fonksiyonlarıkarsılastırılarak bel ağrılarının iç ve dıs kasların zayıflığı ile iliskisi arastırılmıstır.Bu doğrultuda 30 hasta ve 30 sağlıklı bireyden yüzeysel EMG yöntemi ile alınan verilerWelch yöntemi ile analiz edilmistir. EMG kas liflerinin kasılması sonucu olusan çoksayıda aksiyon potansiyelinin birlesimi olan biyopotansiyel bir isarettir. Kaslarınkasılmasını sağlayan elektriksel aktivitenin incelendiği ve yorumlandığı kasincelemesine ise elektromyografi denir. Biyomedikal mühendisliğinde çesitli uygulamaalanlarına sahip olan elektromyografinin bel fıtığı rahatsızlığında yeri ise sinirlerinelektrofizyolojik tetkiki olarak bası altında kalan sinirlerde hasar olup olmadığı ve varsahasarın derecesini belirleyebilmek için kullanılan bir yöntem olmasıdır. EMGverilerinin analizi sonucunda elde edilen spektrumlar (PSD) incelendiğinde bel fıtığırahatsızlığı bulunan bireylerin bel ve karın kaslarının kasılma sırasında ürettiği aksiyonpotansiyelinin daha yüksek olduğu tespit edilmis ve bel fıtığı hastalığı bulunan kisilerinbel fıtığı olusumunda etkili olan bel ve karın bölgelerindeki kas fonksiyonlarının,sağlıklı bireylere göre daha zayıf olduğu sonucuna ulasılmıstır.
Özet (Çeviri)
Biopotential signal, which is the sum of thousands of small potentials generated in themuscle fibers, is to name electromyogram. As for electromyography is an investigationof muscle that investigates and comment on electric activity which provides musclecontraction. Position of EMG in disk herniation disease is that electromyographic tests(EMG) help to observe that if the neorvous, which is under, pressure is damaged.The effect of the activities of paraspinal and abdominal muscles on the disk herniatiandisease is investigated in this study. There fore surface electromyographic signals wereobtained from the thirty subjects who reported having disk herniation and thirtyreporting no recent disk herniation were tested while each subject doing some physicalactivity. The recorded signal?s analysis was performed using Welch method. The resultindicated that the action potential, which is generated during the paraspinal andabdominal muscles contraction in persons with disk herniatian, is more than healthypersons?s. According to this result, functions of paraspinal and abdominal muscles thatare effectual to take from disk herniation of patient with are weaker than healthypersons?s.