Na2CO3 (sodyum karbonat )'ın kristal yapısının x-ışınları toz kırınım yöntemi ile araştırılması
The research of the crystal structure of Na2CO3 (sodium carbonate) by using x-ray powder diffraction method
  1. Tez No: 177648
  2. Yazar: LEVENT KARAŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: X-ışını, Toz Kırınım Tekniği, Analitik Yöntem, Sodyum Karbonat, İndisleme, X-Ray, Powder Diffraction Technique, Analytical Method, Sodium Carbonate, Indexing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Na2CO3 bileşiğinin kristal yapısına ve birim hücre parametrelerini tespit etmek amacıyla, Bruker Axs D8 Advance Model XRD difraksiyon cihazı ve Cu radyasyonu kullanılarak, 40kV gerilim ve 40mA akım ile 0,02o/sn tarama hızı ile toz kırınım deseni elde edildi. Toz kırınım deseninden faydalanılarak analitik metot ve TREOR90, ITO13 ve DICVOL bilgisayar programları yardımıyla kristal sisteminin tayini ve birim hücre parametrelerinin belirlenmesi ve kırınım deseninin indislenmesi yapıldı. Analitik metot ile Na2CO3 bileşiğinin kristal yapısını monoklinik ve birim hücre parametreleri de, a=8,92236Å, b=5,22192Å, c=6,04926Å, ß =101,280 şeklinde tespit edildi. TREOR90, ITO13 ve DICVOL bilgisayar programları kullanılarak yapılan kristal yapı araştırmasında ise numunemizin monoklinik kristal yapıda olduğu tespit edildi. Birim hücre parametreleri, TREOR90 programı ile a=8,90328 Å, b=5,23825 Å, c=6,04890 Å, ß = 101.21390 olarak bulundu; ITO13 bilgisayar programı ile a=8,905Å, b=5,237Å, c=6,047 Å, ß =101,250 olarak bulundu; DICVOL bilgisayar programı ile a=8,9043Å, b=5,2370Å, c=6,0491Å, ß =101,2340 olarak bulundu. Analitik işlem sonucu 46 veri ile numunemizi monoklinik kristal yapıya göre indisleyebildik. Bu verilerin haricinde 6 veri daha vardı. Bu veriler numunemiz için sonuç vermeyen piklerdi. Bu piklerin numunemiz içindeki safsızlıktan ya da Background'dan kaynaklanan ışımalar olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In order to determine the crystal structure and unit cell parameters of Na2CO3 compound, powder diffraction patern is maintained with a 40kV voltage, 40mA current and 0,02o/s scanning speed by using Bruker Axs D8 Advance Model XRD diffraction machine and Cu radiation. By using powder diffraction pattern and with the help of analytic method, TREOR90, ITO13 and DICVOL computer programs. Indication of crystal system and unit cell parameters and indexing of diffraction pattern is done. The monoclinic and unit cell parameters of Na2CO3 crystal structure is found as a=8,92236Å, b=5,22192Å, c=6,04926Å, ß =101,280 with analytic method. In the crystal structure research that uses TREOR90, ITO13, DICVOL computer programs, it is also found that our sample is in monoclinic crystal structure. Unit cell parameters are found as a=8,90328Å, b=5,23825Å, c=6,04890Å, ß = 101.21390 with TREOR90; with ITO13 a=8,905Å, b=5,237Å, c=6,047Å, ß =101,250 and with DICVOL a=8,9043Å, b=5,2370Å, c=6,0491Å, ß =101,2340 . We were able to index our sample according to monoclinic crystal structure by 46 data with the result of analytical process. There were 6 data apart from these. Those data were the line that didn?t give result for our sample. We concluded that those lines could be radiations that result from the Background of sample or from the impurities in the sample.