Alternative drying methods for the production of Na2CO3 and NaHCO3 with microwave energy in the soda industry
Soda endüstrisindeki Na2CO3 ve NaHCO3 üretiminde mikrodalga enerjisi ile alternatif kurutma metodları
  1. Tez No: 202547
  2. Yazar: BARIŞ ÖZALP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SEYRANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: sodyum bikarbonat, sodyum karbonat monohidrat, kurutma, mikrodalga, sodium bicarbonate, sodium carbonate monohydrate, drying, microwaves
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalımada, sodyum karbonat monohidratın (Na2CO3.H2O) mikrodalga alanındaSiC ile indirekt olarak susuzlandırılması ve sodyum bikarbonatın mikrodalga enerjisi ilekurutulması aratırılmıtır.Mikrodalga fırınına konulan sodyum karbonat monohidrat örnekleri maksimum %3serbest nem içermektedirler. 800 W gücünde 6 dakika süreyle yapılan ısıtma deneylerigöstermitir ki sodyum karbonat monohidrat zayıf bir mikrodalga absorblayıcısıdır.Sodyum karbonat monohidratın kalsinasyonu için gerekli olan ısı, mikrodalgalarıabsorblayan SiC tarafından salanmaktadır. Daha sonra monohidrat 120ºC'nin üzerindekristal suyunu atmasıyla birlikte SiC plakanın üzerinde kalsine olarak susuz sodyumkarbonat haline dönümütür. Kalsinasyon ilemi, monohidratın anhidrata katı fazdakristalizasyonu eklinde olmaktadır.%7?15 nem içeren sodyum bikarbonat örnekleri mikrodalga fırınına konularak60°C'nin altında kristal suyuna zarar vermeden, serbest nemi selektif olarakkurutulmutur.Endüstriyel uygulamalarda, sodyum karbonat monohidrat ve sodyum bikarbonatbuhar tüplü döner kurutucularda ve akıkan yataklı kurutucularda kurutulmaktadır.Bununla birlikte, döner kurutuculardaki kurutma ilemi düük gaz sıcaklıkları vekarıtırmadaki sınırlamalar nedeniyle yavatır. Akıkan yataklı kurucularda ise yataktakipartiküllerin birbirleriyle çarpımalarından dolayı oluan aınmadan dolayı pudraformasyon oluumlarına ve tozlanmalara yol açılmaktadır. Bu çalımada u andakikurutma proseslerindeki bu gibi problemlerini çözmek için mikrodalga enerjisi biralternatif düünülmütür. Bu mikrodalga ile kurutma prosesinde, sodyum bikarbonatixkristalleri hiç kristal yapılarına zarar verilmeden baarılı bir ekilde mikrodalga enerjisiile kurutulmutur ve sodyum karbonat monohidrat susuzlandırılması, mikrodalgaenerjisin altında indirekt ısıtma ile salanmıtır.
Özet (Çeviri)
In this study, dehydration of sodium carbonate monohydrate (Na2CO3.H2O) (SCM) inmicrowave (MW) field with silicon carbide (SiC) as an indirect heating medium anddrying of sodium bicarbonate (NaHCO3) with microwave energy were investigated.SCM samples containing up to 3% free moisture were placed in the microwave oven.The heating experiments showed that SCM is a poor microwave energy absorber for upto 6 minutes of irradiation at an 800 W of microwave power. The heat for SCMcalcination is provided by SiC which absorbs microwave. The monohydrate is thenconverted to anhydrous sodium carbonate on the SiC plate by calcining, i.e. by removingthe crystal water through heating of the monohydrate temperatures of over 120ºC. Thecalcination results in a solid phase recrystallization of the monohydrate into anhydrate.Sodium bicarbonate samples containing 7-15% moisture were placed in themicrowave oven to dry off the free moisture below 60 ºC selectively, without any loss ofstructural water.In industrial applications, SCM and sodium bicarbonate are dried in steam tube rotaryor fluidized bed dryers. However, drying in rotary dryers is slow due to limitations inmixing and low gas temperatures. Higher temperatures are not permitted due to possibledehydration of the product. Fluidized bed dryers cause dusting and powder formation asa result of attrition caused by collision of particles in the bed. In this investigation,microwave energy has been considered as an alternative approach to solve the problemswith current drying processes. With this alternative drying process, sodium bicarbonatesamples were dried successfully with no decomposition and disintegration of crystallineviimolecules and dehydration of SCM in terms of indirect heating can be accelerated byincreasing the microwave field power.