90 derecelik değişik kesitli dirseklerde türbülanslı akışın sayısal analizi
Numerical analysis of turbulent flow in various sections in 90 degree bends
  1. Tez No: 177647
  2. Yazar: ELA AYTEL ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN ÜNALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türbülanslı akıs, Türbülans modelleri, Hesaplamalı akıskanlar dinamigi, Dirsekte akıs, Turbulent Flow, Turbulence Models, Computational Fluid Dynamics, Flow In Bend
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalısmada, kare, dikdörtgen ve dairesel kesitli 90°'lik dirseklerde 3-boyutlu türbülanslı akısın incelenmesi, akısın kararlı, sıkıstırılamaz ve viskoz akıs kabulüyle nümerik olarak incelenmesi amaçlanmıstır. Esas amaç, türbülans modelleri arasındaki temel farklılıkları görüp daha sonraki yapılacak çalısmalara referans olabilecek sonuçlar ortaya koymaktır. Kare kesitli dirsek 80x80 mm2 kesite, dairesel kesitli dirsek ise 52 mm yarıçapa sahip olup, her iki dirsegin giris uzunlukları, çıkıs uzunlukları, sırası ile 2500 mm ve 1500 mm'dir. Egrilik yarıçapları ise sırasıyla 160 mm ve 208 mm'dir. Dikdörtgen kesitli dirsek ise 203x1218 mm2 kesite, 5080 mm giris uzunluguna, 3048 mm çıkıs uzunluguna ve 162,5 mm egrilik yarıçapına sahiptir. Türbülans modeli olarak RNG (renormalization group) k-epsilon modeli, SST (shear-stress transport) k-omega modeli ve RSM (Reynolds stress model) modeli uygulanmıstır. Nümerik çalısmalar sonucunda dirsekte türbülanslı akısın nümerik analizi için en uygun modelin RNG kepsilon modeli oldugu görülmüstür. Çalısmadan elde edilen hız profilleri sergilenmistir. Elde edilen sonuçlar, mevcut deneysel verilerle karsılastırılarak büyük bir uyum içerisinde oldugu gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, the investigation of computational 3-D flow phenomena in 90° bends has been aimed which have square, rectangular and circular sections, under assumption of steady, incompressible and viscos flow. The main purpose of the study is to show the differences between some of the turbulence models and to give references for following researchs The square-sectioned bend has 80x80 mm2 section, the circular-sectioned bend has 52 mm radius, both the square-sectioned bend and circular- sectioned bend have 2500 mm upstream, 1500 mm downstream. Curvature radius of the bends are respectively 160 mm and 208 mm .The rectangular-sectioned bend has 203x1218 mm2 section, 5080 mm upstream, 3048 mm downstream and bend curvature radius 162,5 mm. RNG (renormalization group) k-epsilon, SST (shear-stress transport) k-omega and RSM (Reynolds stress model) models are applied to three different bends. As a result of numerical study it is seen that the most acceptable model for the numerical analysis of the flow in bend is RNG k-epsilon turbulence model. Velocity profiles, obtained from the study are presented. The results obtained from the study compared with the experimental data and good aggrement with experimantal data is observed..