Çelik lif katkılı betonlara sıcaklık etkisi
The effect of temperature on steel fiber reinforced concrete
- Tez No: 177661
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Çelik Tel, Sıcaklık, Basınç Dayanımı, Çekme dayanımı, Concrete, Steel Fiber, Temperature, Compressive Strength, Tensile Strength
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Çalışmada, Dramix RC-80/60-BN tipi çelik lifler C30 sınıfında üretilen 150x300 mm `lik silindirik ve 150x300x300 mm' lik prizmatik beton numuneler içerisine %0.5, %1.0 ve %1.5 hacimsel oranlarda ilave edilmiştir. Ayrıca çelik lif katkısız silindir beton numuneler de kontrol amaçlı üretilmiştir. Üretilen betonun su/çimento oranı 0.58 ve slumpı 150 mm ± 20 mm seçilmiştir. Sıcaklık deneyi, numunelerin fırına yerleştirilmesi ve seçilen sıcaklık derecelerine kadar ayrı ayrı ısıtılmaları şeklinde gerçekleştirilmiştir. Numunelere sıcaklığın etkisini belirlemek amacıyla 50 0C, 100 0C, 150 0C, 200 0C, 400 0C, 600 0C ve 800 0C'lik sıcaklık değerleri uygulanmıştır. Fırın sıcaklığının kontrollü yükselme zamanı artı kararlı durum ısıtılma zamanı, toplamda 6 saatlik ısıtma periyodunu oluşturmuştur. Deneylerde numuneler 6 saat boyunca termal etkiye maruz bırakılmasından ve numunelerin oda sıcaklığına kadar soğutulmasından sonra basınç dayanımları, elastisite modülleri ve tokluk değerleri 7, 28 ve 90 günlük olarak ölçülmüştür. Çalışma sonucunda, farklı tel oranlarına ve değişen sıcaklık etkilerine göre betonun basınç dayanımı, elastisite modülü ve tokluk değerleri karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Sonuç olarak, sıcaklığın artmasıyla basınç dayanımı genel olarak azalmıştır. Ancak, 50 0C sıcaklık uygulanan çelik lif katkılı numunelerin basınç dayanımında artış görülmüştür. 600 0C ila 800 0C gibi yüksek sıcaklıklarda ise %1.5 çelik lif oranlı betonların basınç dayanımında önemli bir artış sağlanmıştır. Çelik lif katkılı betonlarda E-modülünün değişimi de basınç dayanımına paralellik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, tests were carried out on four series of concrete specimens including the control group. Cylindrical and prismatic specimens of concrete are produced with a water/cement ratio of 0.58 and having a reference slump of 150 mm ± 20 mm by Dramix RC 80/60 BN type steel fiber in the amounts of % 0.5, % 1.0, and % 1.5 by absolute volume. Elevated temperature exposures were accomplished by placing the specimens into an electric furnace and heating until they reached at one of seven selected temperatures, which were 50 0C, 100 0C, 150 0C, 200 0C, 400 0C, 600 0C and 800 0C. The controlled furnace temperature rise time plus the steady state heating period amounted to a total heating period of six hours. Following this six-hour thermal exposure period, and after the concrete specimens cooled in the furnace back to room temperature, the compressive strength, modulus of elasticity and toughness of each specimen was measured at 7th, 28th and 90th days. At the end of the study; compressive strength, modulus of elasticity and toughness of concrete are given in relation to the ratio of steel fibers and temperatures, comparatively. As a result, in general compressive strength decreases while temperature increases. But at 50 0C, compressive strength of steel fiber reinforced concrete increases. 1.5% steel fiber ratio increases compressive strength at 600 and 800 0C. Change of modulus of elasticity of steel fiber reinforced concrete is similar to change of compressive strength.