Rehabilitation of damaged high strength reinforced concrete corbels via basalt fabric
Hasar görmüş yüksek mukavemetli betonarme kısa konsolların basalt kumaş ile rehabilitasyonu
  1. Tez No: 489657
  2. Yazar: ADNAN HAZEM ALSHAWAF
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. MEHMET EREN GÜLŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kısa konsollar, yüksek mukavemetli beton, kendiliğinden yerleşen beton, rehabilitasyon, düşük vizkositeli enjeksiyon reçinesi, bazalt lif takviyeli kumaş, epoksi, corbels, high strength concrete, self-compacted concrete, rehabilitation, very low viscosity injection resin, Basalt fiber fabric, epoxy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tezin amacı ışıtılmış ve hasar görmüş yüksek mukavemetli kendiliğinden yerleşen betonla üretilmiş betonarme kısa konsolların çatlak tamir epoksisi ile tamiri ve bazalt lif takviyeli polimer (BFRP) kumaşla güçlendirilmesinden sonra oluşan mekanik performanslarını araştırmaktır. Tezin amacını başarabilmek için 18 adet çift kollu kısa konsol içeren kapsamlı bir deneysel çalışma yürütülmüştür. Çalışmadaki bütün kısa konsollar daha önceden, belirli sıcaklık seviyelerine (250oC, 500oC, and 750oC) kadar ısıtıldıktan sonra aşırı yüklemeden ötürü hasar görmüştür. Kısa konsollar tek bir beton sınıfına (80 MPa) sahip yüksek mukavemetli kendiliğinden yerleşen betondan üretilmiştir. Kısa konsollar 3 farklı çelik lif oranına (0%, 0.5%, 1%) ve 2 farklı asal donatı oranına (0.0388 and 0.0708) sahiptir. Bütün kısa konsolların kesme açıklığı aynıdır (90 mm). Kısa konsolların 9 tanesi sadece çatlak tamir harcı ile tamir edilirken; geriye kalan kısa konsollar çatlak tamir harcı ile tamirin yanı sıra bazalt lif takviyeli polimer kumaş ile güçlendirilmiştir. Deneysel sonuçlar mekanik özelliklerin iyileştirilmesi açısından (süneklik ve yük taşıma kapasitesi), bazalt takviyeli polimer kumaş ile yapılan rehabilitasyonun sadece çatlak tamiri ile yapılan rehabilitasyona göre çok daha etkili olduğunu göstermiştir. Bunun yanında, bazalt lif katkılı polimer kumaşla tamir edilen kısa konsolların pekliği, aynı kısa konsolun ilk göçmeden önceki pekliğiyle neredeyse aynı sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to investigate the mechanical performance of heated and damaged high strength self-compacting reinforced concrete corbels after rehabilitation and strengthening with crack repair epoxy and Basalt Fiber Reinforced Polymer (BFRP) fabric. A comprehensive experimental study consisting of 18 double-sided corbels was carried out to achieve aim of thesis. All of the corbels had been damaged because of overloading after heating them to several temperature levels (250oC, 500oC, and 750oC). The corbels had been produced from high strength self-compacting concrete with one concrete class (80 MPa), three different amounts of steel fiber ratios (0%, 0.5%, 1%) and two main reinforcement ratios (0.0388 and 0.0708). Shear span value for all corbels is same (90 mm). Nine of the corbels were rehabilitated with very low viscosity crack repair epoxy. However, remaining ones were strengthened by BFRP fabric in addition to repair of initial cracks. Experimental results show that rehabilitation of the corbels with BFRP fabric is much more effective as compared to repair of the corbels with only crack repair epoxy regarding improvement of mechanical properties (ductility and load carrying capacity) of them. Besides, stiffness of the corbels which were rehabilitated by BFRP fabric was nearly same with the stiffness before initial failure.