Çelik lif katkılı betonlara düşük sıcaklık etkisi
The effect of low temperature on steel fiber reinforced concrete
- Tez No: 177687
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Çelik Tel, Düşük Sıcaklık, Basınç Dayanımı, Çekme Dayanımı, Concrete, Steel Fiber, Low Temperature, Compressive Strength, Tensile Strength
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmada, Dramix RC-80/60-BN tipi çelik teller C30 sınıfında üretilen 150x300 mm'lik silindir beton numuneler içerisine %0.5, %1.0 ve %1.5 hacimsel oranlarda ilave edilmiştir. Ayrıca çelik lif katkısız silindir beton numuneler de kontrol amaçlı üretilmiştir. Üretilen betonun su/çimento oranı 0.58 ve slampı 60 mm ± 20 mm seçilmiştir. Düşük sıcaklık deneyi, numunelerin dolaba yerleştirilmesi ve seçilen sıcaklık derecelerine kadar ayrı ayrı soğutulmaları şeklinde gerçekleştirilmiştir. Numunelere düşük sıcaklığın etkisini belirlemek amacıyla 10 0C, 5 0C, 0 0C, -5 0C, ve -10 0C 'lik düşük sıcaklık değerleri uygulanmıştır. Soğutucu sıcaklığının kontrollü azalma zamanı artı kararlı durum soğutulma zamanı, toplamda 6 saatlik soğutma periyodunu oluşturmuştur. Numuneler, 6 saat boyunca termal etkiye maruz bırakılmasından ve oda sıcaklığına kadar soğutulmasından sonra basınç dayanımları, dolaylı çekme dayanımları(yarmada çekme dayanımı), elastisite modülleri ve tokluk değerleri 7, 28 ve 90 günlük olarak ölçülmüştür. Çalışma sonucunda, farklı tel oranlarına ve değişen sıcaklık etkilerine göre betonun basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, elastisite modülü ve tokluk değerleri karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Sonuç olarak, düşük sıcaklık uygulanan numunelerde sıcaklığın düşmesiyle basınç dayanımı, elastisite modülü ve tokluk değerleri genel olarak azalmıştır. Çelik tel katkılı betonların çekme dayanımlarında ise önemli bir artış gözlenmiş, ancak sıcaklığın düşmesiyle çekme dayanımlarındaki artış oranlarında azalmalar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, steel fibers of type Dramix RC-80/60-BN were added to concrete specimens of C30 class at the amounts of %0.5, %1.0 and %1.5 by absolute volume, and sufficient number of cylindrical specimens of 150x300 mm dimensions were taken. A control group of the same class of concrete without steel fibers was also produced. The mixed concrete had a water/cement ratio of 0.58 and slump of 60mm+20 mm. The specimens were subjected to low temperatures by placing them in a deep-freeze with seven different temperature levels of 10 0C, 5 0C, 0 0C, -5 0C and -10 0C. The total period of keeping the specimens in the deep-freeze was kept at six hours including the period of dropping down to the aimed temperature level which was around 1 hours. Following this six-hour thermal exposure period, and after the concrete specimens cooled in the freezer back to the room temperature, the compressive strength, modulus of elasticity and toughness of each specimen was measured at 7th, 28th and 90th days. As the outcome of this study, the compressive strength, tensile splitting strength, modulus of elasticity and toughness of concrete are given in relation to the ratio of steel fibers and low temperatures, comparatively. As a result, in general compressive strength, modulus of elasticity and toughness decrease while temperature decreases. Besides, an increase was observed in tensile strength with increasing dosage of steel fibers. However, the rate of increase in tensile strength is further reduced by decreasing temperatures.