Çelik tel dayanımının betonların mekanik özelliklerine etkisi
Effect of steel fibre tensile strength on mechanical properties of concrete
  1. Tez No: 177663
  2. Yazar: YUŞA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik tel, kırılma enerjisi, çatlak ağzı açılma deplasmanı, yapay sinir ağları, Steel fibre, fracture energy, crack mouth opening displacement, artificial neural networks
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Çelik teller betonların mekanik özelikleri genel olarak iyileştirmektedir. En belirgin ve önemli iyileşme betonun kırılma enerjisindeki artış olmuştur. Çelik teller matris çatlaması sonrası köprüleme etkisi ve etkin çatlak kontrolü ile betonun tepe yükü sonrası davranışını büyük ölçüde etkilemektedir. Matris çatlaması sonrası çatlakları rastgele kesen çelik teller çatlak oluşumunu geciktirmekte ve yayılmasını ise yavaşlaşmaktadır. Matris çatlaması sonrası yükler matris tarafından çelik tellere aktarılmakta ve teller bu yükler altında şekil değiştirme eğilimi göstermektedirler. Artan şekil değiştirme sırasında çelik teller matristen sıyrılma veya kopma davranışı sergilerler. Bu davranış matris dayanımına, çelik telin çekme dayanımına ve çatlağı kesen çelik tel miktarına bağlı olmaktadır. Bu çalışma, su/çimento oranı 0.35, 0.45 ve 0.55 olan betonlara aynı performans sınıfında, fakat çekme dayanımları farklı olan çelik tellerin %0.33, %0.67 ve %1 oranlarında katılmasıyla elde edilen numunelerin mekanik özeliklerinin araştırılmasını içermektedir. Kullanılan çelik tellerin, çekme dayanımları düşük dayanımlı ve yüksek dayanımlı çelik teller için sırasıyla 1050 N/mm2 ve 2000 N/mm2' dir. Taze betonlar üzerinde birim ağırlık, hava içeriği ve işlenebilme (VeBe) deneyleri yapıldı. Sertleşmiş beton numuneler üzerinde ise basınç dayanımı, elastisite modülü, yarmada çekme dayanımı ve eğilmede çekme dayanımı tayini deneyleri yapıldı. Eğilme deneyinden elde edilen yük-sehim ve yük-ÇAAD (çatlak ağzı açılma deplasmanı) eğrileri ile betonların kırılma enerjileri belirlendi. Ayrıca betonların kırılma enerjilerinin su/çimento oranı, çelik tel dayanımı ve tel içeriğine bağlı olarak tahmini için Yapay Sinir Ağları kullanılarak bir model kuruldu.
Özet (Çeviri)
Steel fibers generally improve the mechanical properties of concrete. The most significance improvement is obtained on fracture energy of concrete. After matrix cracking, steel fiber bridges the cracks and plays an effective role on controlling the cracks. Steel fibres, randomly crossing the cracks, delay crack formation and prevent crack propogation. Loads are transferred to the steel fibres after formation of matrix cracking and fibers exhibit a trend of deformation. Depending on increasing deformation, steel fibers break or pull out from matrix. This behaviour depends on matrix strength, tensile strength of steel fiber and the number of fibers crossing the crack. This study concerns the investigation of mechanical properties of concrete, with a water/cement ratios of 0.35, 0.45 and 0.55, produced by addition of steel fiber at %0.33, %0.67 and %1 volume fractions. Steel fibers used are the same performance class, but have different tensile strengths which are 1050 N/mm2 and 2000 N/mm2. Unit weight, air content and workability (VeBe) tests are made on fresh concretes. Compressive strength, modulus of elasticity, splitting tensile strength and flexural tensile strength tests are achieved on hardened concretes. Fracture energies of concretes are evaluated by means of load-deformation and load-crack mouth opening displacemet curves obtained from flexure test. A model is also constructed to predict the fracture energies of steel fiber reinforced concretes depending on the amount of water and cement, steel fiber tensile strength and volume fraction by means of Artificial Neural Networks.