Çok katlı betonarme binaların deprem süresince davranışlarının incelenmesi
Examination behaviour of multi-story reinforced concrete buildings during eartquakes
- Tez No: 177664
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL EYYUBOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolgu duvar, Sap 2000, Shell modeli, Deprem, Dolgulu çerçeve, nfilled wall, SAP 2000, Shell model, Earthquake, nfilled frame
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Çok katlı betonarme binalar yıkıcı depremler süresince farklı hasar karakteri göstermistir. Depremlerde olusan bu hasarların en aza indirilmesi için öncelikle binanın dogru tasarlanması gerekmektedir. Tasarım asamasında dolgu duvarlar yapısal eleman olarak göz önüne alınmamaktadır. Dolgu duvarların çok katlı yapı davranısına etkisini arastırmak amacıyla yapılan bu çalısmada, tek katlı ve tek açıklıklı bir yapı seçilmistir. Modellemede iki tasıyıcı düsey eleman (kolonlar) ve iki tasıyıcı yatay eleman (kirisler) arasında kalan duvarlar, yani çerçeve ile sınırlandırılmıs duvarlar `dolgu duvarlar' olarak modellenmistir. Bu çerçeve sistemi yatay ve düsey yükler altında analiz edilerek dolgu duvar malzemesinin çerçeve davranısına olan etkileri arastırılmıstır. Çalısmanın 1. Bölüm'ünde, Kayseri yöresinde pratik uygulamada yer alan çok katlı betonarme binaların tasıyıcı sistem özelliklerinden söz edilmistir. 2. Bölüm'de Ülkemizde meydana gelmis önemli depremlerden olan 13 Mart 1992 Erzincan Depremi, 1 Ekim 1995 Dinar Depremi, 27 Haziran 1998 Adana-Ceyhan Depremi, 17 Agustos 1999 Kocaeli Depremi ve 12 Kasım 1999 Düzce Depremlerinde olusan betonarme bina hasarları incelenmis ve bölüm sonunda betonarme yapılarda hasar riskini artıran faktörler gruplandırılmıstır. 3. Bölüm'de dolgu duvarlarla ilgili yapılan literatür çalısmaları deneysel ve teorik olarak gruplandırılmıstır. 4.Bölüm'de SAP 2000 yapısal analiz programı kullanılarak farklı malzemelerle yapılan tek katlı tek açıklıklı dolgu duvarlı çerçevenin gerilme analizi yapılmıstır. 5. Bölüm'de ise sonuçlar yer almaktadır. Yapılan bu arastırma sonuçlarının dolgu duvarlı betonarme çerçeve tasıyıcı sistemli binaların tasarımında uygulanabilir oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Multi-story RC buildings have shown different damage scenarious in devastating earthquakes. To decrease these damages as much as possible, a building needs to appropriately designed above all. During the design stage, infill walls are not considered as structural elements. In order to examine the effect of infill walls on the response of the building, one-story, one-span structure is selected in this study. The walls in between two horizontal elements (namely, beams) and two vertical elements ( namely, columns), e.g. those confined by frame elements, are modelled as infill walls. By inspecting the behaviour of such walls subjected to horizantal and vertical forces, the effect of infill walls on the response of frames are studied. In the first part of the study, multistory reinforced concrete structures with load-bearing system which are commonly used in practical applications in Kayseri are mentioned. In the second part, most important earthquakes which occurred in our country such as, 1 October 1995 Dinar earthquake, 27 June 1998 Adana-Ceyhan earthquake, 17 August 1999 Kocaeli earthquake and 12 November 1999 Düzce earthquake are examined and structural damages are mentioned due to these earthquakes and the factors leading to an increase in damage risk of RC structures are enumanated. In the third part, all literature studies about infill walls are classified as experimental and theoretical groups. Stress analyzes of one-span, one-story frame with infill wall made of various materials are performed using SAP 2000 program in Chapter 4. Chapter 5 presents the results obtained in this study.