Küçük ebatlı radomların test edilmesi
Test of small size radomes
  1. Tez No: 177677
  2. Yazar: MUSTAFA ECE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Uçak Mühendisliği, Mechanical Engineering, Engineering Sciences, Aircraft Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radom, Test, Pozisyonlandırıcı Tasarımı, Adım Motor, Geçirgenlik, Radome, Test, Fixture Design, Step Motor, Transmission
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, uçaklarda değişik amaçlarla kullanılan küçük ebatlı radomların (radar muhafazası) test edilmesi için gerekli test ekipmanlarının temini, radom pozisyonlandırıcının tasarım ve üretimini sağlayarak test işleminin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde radom konusunda genel bilgi verilmiş, literatür taraması yapılarak bu konuda şimdiye kadar yapılan çalışmalar özetlenmiş ve tezin amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde, radom ve radom yapıları, radom tipleri, dereceleri, sınıfları, sitilleri, kategorileri, radom duvar yapıları, radomların anten performansına etkileri, radomda kullanılan malzemeler, radom malzemelerinde olması gereken özellikler ve radomun süreç içindeki gelişimi konuları işlenmiştir. Üçüncü bölümde, radom hasarlarının tespiti ve onarım işlemleri ile test sistemlerinin tanımı yapılmış, test sistemlerinin yapısı ve ekipmanları incelenmiştir. Dördüncü bölümde, kurulacak test sistemi için gerekli olan sistem elemanları tespit edilerek bunların hazırlanması konularında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde, tasarım ve üretimi gerçekleştirilen üç serbestlik dereceli radom pozisyonlandırıcısı hakkında bilgi verilmektedir. Altıncı bölümde, bilgisayar kontrollü olarak yapılan test işlemleri ve elde edilen veriler hakkında bilgi verilerek bunların yorumlaması yapılmıştır. Son bölümde ise sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to design and manufacture a radome fixture for small size radomes, prepare test equipments and achieve the test operations. In the first chapter, some introductory information about radomes and a general literature survey on this subject has been given and the aim of this thesis has been explained. In the second chapter, radomes, radome structures, types, classes, styles, categories, radome wall structures, effect of radomes on antennas, radome materials, specification of radome materials and radomes history subjects have been explained. In the third chapter, finding the radome anomalies, and repairing them have been explained and the radome measurement system has been presented. In the fourth chapter, the test system parts have been explained In the fifth chapter, information about the radome fixture that has been designed and manufactured has been given. In the sixth chapter, information has been given about test operations and test results. In the last chapter, the conclusion chapter, results are summarized.