Toplam verimli bakım ve uygulaması
Total productive maintenance and applications
  1. Tez No: 177678
  2. Yazar: AHMET GENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZIL CANBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli iyileştirme, atölye organizasyonu, toplam ekipman verimliliği, toplam verimli bakım, kullanıcı bakım, Continuous improvement, workshop organization, total equipment efficiency, total productive maintenance, autonomous maintenance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada toplam verimli bakımın ve ekipman iyileştirmelerinin üretim ve montaj verimliliği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca toplam verimli bakımın temeli olan ?5S? uygulamaları ile ilgili çalışılmıştır. Uygulama bölümünde, hem?5S? faaliyetlerinin atölye üzerindeki etkileri hem de toplam verimli bakım'ın ekipman geliştirmedeki önemi Türk Havayolları Teknik A.Ş.' bağlı Motor Revizyon Atölyesinde yapılan uygulamalar ile vurgulanmaya çalışılmıştır. Bugün toplam verimli bakım (TVB) ve ?5S? yalın üretim ve diğer üretim modellerinin anahtar kavramını oluşturmaktadır. Toplam verimli bakım varolan ekipmanların kullanılabilirliğinin artmasını sağlayan bir metottur. Toplam verimli bakım (TVB) uygulanmaya başladığı günden itibaren kendini gösteren bir sistemdir. Bunun en önemli nedeni toplam verimli bakım faaliyetlerinin başlangıcı olan ?5S? faaliyetleridir. ?5S? uygulamaları atölye alanlarında çok kısa sürede gözle görülebilir bir değişim meydana getirir. İlk bakışta çalışma alanının göze daha hoş gelmesini sağlayan ?5S? faaliyetleri aslında ekipmanları ve çalışma alanını daha etkin kullanabilmek amacıyla yürütüldüğü için işyeri genel verimliliğini de arttırır. Temeli sürekli gelişmeye dayanan toplam verimli bakım sayesinde bir atölyede üretime dolaylı veya direkt olarak katılan bütün faktörler ele alınır ve yapılan iyileştirmelere paralel olarak atölyenin verimliliğinde sürekli bir gelişme sağlanır.
Özet (Çeviri)
In this study, effects onto manufacturing and assembly productivity of the total productive maintenance (TPM) and equipment improvements have been investigated. Moreover ?5S? applications that are the basic of the total productive maintenance have been studied. In application part, both the effects of the ?5S? applications on to workshop and the importance of TPM in equipment improvements have been tried to emphasize with applications done in Engine Overhaul Shop of Turkish Airlines Technic. Today total productive maintenance (TPM) and ?5S? are recognized as a key concept in lean manufacturing and world class manufacturing models. Total productive maintenance is a methodology that aims to increase the availability of existing equipments. Total productive maintenance (TPM) is a system that plays major roles just after the beginning. The most important reason is the ?5S? rules which are the beginning maintenance activities. A strict application of ?5S? changes a lot in the workshop-floors even in a small period of time. First it seems to be just the appearance improvement but in fact the tools such as equipments, materials, and fields are all used efficiently and this results in a general productivity and quality on the workshop. Since the key role of TPM is the continuous improvement, all factors, that belong to the production either directly or indirectly, are improved and the total productivity of the workshop will develop parallel to this made improvement totally.