Taguchi Deney Tasarımı Yöntemi ile alüminyum ekstrüzyon prosesinin iyileştirilmesi
Improvement of aluminum extrusion process by using Taguchi Experimental Design Method
- Tez No: 177680
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZIL CANBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taguchi Yöntemi, Deney Tasarımı, Ekstrüzyon, Alüminyum, Taguchi Method, Experimental Design, Extrusion, Aluminum
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalısmada, Taguchi deney tasarımı yöntemi kullanılarak alüminyum ekstrüzyon prosesinin parametreleri olan ekstrüzyon hızı, biyet sıcaklıgı, ekstrüzyon oranı ve kalıp kılavuz mesafesinin, kalıp ömründe belirleyici olan profil sıcaklıgı, zımba kuvveti ve kalıp yüzey basıncı üzerindeki etki dereceleri ve birbirleri ile etkilesimleri irdelenmistir. L8 ortogonal dizimi karmasık-düzey esasına göre yeniden düzenlenerek ekstrüzyon hızının 3, kılavuz mesafesi, biyet sıcaklıgı ve ekstrüzyon oranının 2 düzeyi için bir deney planı olusturulmustur. MINITAB Release 13 programı ile yapılan analizlerde profil sıcaklıgı için en etkili parametrenin ekstrüzyon hızı, zımba kuvveti ve kalıp yüzey basıncı için en etkili parametrenin ise kılavuz mesafesi oldugu sonucuna varılmıstır. Taguchi yöntemi ile yeniden düzenlenmis L8 ortogonal dizimi esasına göre yapılan deneyde etkilesim etkileri belirlenememis, yeniden düzenlenen L16 dizimi ile kullanılan 16 deney sonucu, bu etkilesim etkilerinin ihmal edilebilir düzeyde oldugunu göstermistir. L8 ve L16 esaslarına göre yapılan deneylerin çok etkenli deney sonuçları ile paralellik göstermesi Taguchi metodunun endüstriyel uygulamalarda kullanılabilirligi açısından oldukça önemlidir. 24 deneme yerine 8 deneme ile benzer sonuçlara ulasılması, deney sayısı dolayısıyla deney maliyetini 1/3 oranında indirgeyecektir. Taguchi yönteminin, endüstriyel kuruluslarda özellikle proses parametre tasarımında, varyasyon problemlerinde, proses eniyilemesinde ve yeni ürün gelistirme süreçlerinde kullanılmasının önemli faydaları olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, effects and interaction effects of factors of aluminum extrusion process, which are extrusion velocity, initial billet temperature, extrusion ratio and bearinglength ratio, on the characteristics that decide the die life such as profile temperature, ram force and die-face pressure were investigated by using Taguchi experimental design method. An experimental plan was constituted in order to make an analysis for three levels of extrusion velocity and two levels of bearing-length ratio, initial billet temperature and extrusion ratio, by modifying L8 ortogonal array for the mixed-level experiment. In the statistical analysis performed via MINITAB Release 13 software, it is concluded that the most effective parameter is the extrusion velocity for the profile temperature and bearing-length ratio for the ram force and die face pressure. Taguchi experiment performed by using modified L8 ortogonal array, does not give sufficient knowledge to analyse interaction effects. However, 16 yields utilized in a modified L16 array, showed that these interaction effects are at a negligible level. It is so important for the utilization of Taguchi method in industrial applications that experimental analysis carried out by L8 and L16 arrays gave similar results with the full factorial arrangement. Obtaining similar results by using 8 run instead of 24, will reduce number of experiments namely experiment cost to one third. Utilization of Taguchi method in industrial organizations especially in process parameter design, variation problems, process optimisation and new product development processes will make major advantages.