Plastik enjeksiyon kalıplarının bilgisayar destekli tasarlanması, örnek modeller üzerinde optimum yolluk ve soğutma sistemlerinin uygulama esasları
Computer aided design of plastic injection molds, application bases of optimum runner and cooling systems on the sample models
- Tez No: 177681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Runner, moldflow
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada bilgisayar destekli kalıp dizaynı, enjeksiyon kalıplama tabanlı kalıp tasarımı ve optimum çalışma şartları incelenmiştir. Modellenen kalıplar ve kalıp dizayn sonuçları pratik uygulamalar ile karşılaştırılmıştır. Enjeksiyon kalıp endüstrisindeki problemlerin değerlendirilmesi için bir anket çalışması yapılmış ve çalışma anket sonunda ortaya çıkan problemlerin çözümünü hedeflemiştir. Kalıpların modellenmesi ve analizleri için MoldFlow (MF) Part Adviser v.7.1 ve MoldFlow (MF) Mold Adviser programları kullanılmıştır. Kalıbın kendisinin tasarımı için Solidworks (SW) 2006 programı kullanılmıştır. Öncelikle bir fan havalandırma kapağına ait optimum yolluk pozisyonları ve eriyik akış dağılımının belirlenmesi için Moldflow akış analizleri gerçekleştirilmiştir. Kalıp imalatı öncesinde optimum enjeksiyon süresi, enjeksiyon kalıp basıncı, çekme, çarpılma ve soğutma geometri analizi gerçekleştirilmiştir. Fan kapağı kalıbı CNC tezgahta imal edilmiş ve BASF Ultramid B3G8 (PA6) malzemesi kullanılarak enjeksiyon tezgahında kalıplanmıştır. Kalıptan çıkan parçalar ile teorik hesaplamalar sonrasında elde edilen terimlerden kaynak çizgileri, çökme bölgeleri, çekme ve proses şartları karşılaştırılmıştır. Her iki sonuç arasında bazı uyuşmazlıkların var olmasına rağmen sonuçlar göstermektedir ki; moldflow eriyik akış ve parça kalitesini çok iyi tahmin etmiştir. İkinci olarak halihazır dizaynı yapılmış bir soba kulpunun eriyik akış analizleri yapılmış, son olarak bir anahtar kutusunun kalıp montajı gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar endüstrinin kullanımına sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Yolluk, moldflow.
Özet (Çeviri)
In this work, the computer supported design of moldings, the molding based injection molding die design and optimum working conditions were investigated. The modeled molding and die design results were compared with the practical applications. A survey was conducted for the assessment of the problems of injection molding industry and the work was aimed to solve the problems raised on survey. MoldFlow (MF) Part Adviser v.7.1 and MoldFlow (MF) Mold Adviser were used for the modeling of the moldings and molding analyses. Solidworks (SW) 2006 was employed for the design of the mould itself. Firstly a Moldflow runner analyses was conducted to determine optimum positioning of runners and melt flow distribution of a ventilating fan cover. Before the manufacturing of the mould, the optimum injection time, injection molding pressure, shrinkage and warpage and cooling geometry analysis were performed. The fan cover die manufactured on a CNC milling machine and injection moulded using BASF Ultramid B3G8 (PA6) as material. The molded parts were compared with the theoretical calculations in terms of weld lines, sink marks, shrinkage and processiong conditions. The results showed although there were some discrepancies between the two results, that moldflow predicted melt flow and part quality quite well. Secondly the melt flow analyses of a readily designed stove holder were conducted and finally, the die assembly of a switch box was performed. The results were offered to the use of industry.