Quasi düzgün uzaylar kategorisi
The category of quasi-uniform spaces
- Tez No: 177708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ DELİCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Quasi-Düzgünlük, Yarı Düzgün Yakınsak Uzaylar, Düzgün Yakınsak Uzaylar, Yakınsak Uzaylar, Quasi-Uniformity, Semiuniform Convergence Spaces, Uniform Convergence Spaces, Convergence Spaces
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalısmanın amacı, quasi-düzgün uzay kategorisinin tanımını, quasi-düzgün uzayı ile ilgili temel kavramları, quasi-düzgün uzayın yapısını incelemektir. Daha sonra quasi-düzgün uzay kategorisinin bir topolojik fanktor (kategori) oldugunu göstermek ve topolojik kategoriler için geçerli olan temel özellikleri bu kategori içinde incelemektir. Bu tez dört bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde, kısaca quasi-düzgün uzayların tarihçesi üzerinde durulmus olup, literatür taraması mahiyetindedir. kinci bölümde, daha sonraki bölümlerde kullanılacak olan genel tanımlar ve bunlarla ilgili bazı teoremler ifade edilmistir. Üçüncü bölümde, quasi-düzgün uzayının tanımını, quasi-düzgün uzayı ile ilgili örnekler, quasi- düzgün uzayın düzgün yakınsak uzay ve düzgün uzay arasındaki iliskiye yer verilmistir. Dördüncü bölümde, üçüncü bölümde incelenen quasi-düzgün uzayların kategorisinin, diskre ve indiskre yapıları karakterize edildi. Bu kategorinin SET üzerinde bir topolojik kategori oldugu gösterildi.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the definition of quasi-uniform spaces, the basic related concepts and also complements and structures of quasi-uniform spaces respectively. Additionally, the category of quasi-uniform spaces is showing a topological fanctor and we will focus on the main features of topological categories which are valid for this category. This dissertation are mainly composed of four chapters. In the first chapter, the historical development of the quasi-uniform spaces is given which includes the literature researches. In the second chapter, some basic definitions and related theorems which will be needed later are given. In the third chapter, the definitions of quasi-uniform spaces, the examples related with quasiuniform spaces, the relation of quasi-uniform spaces with uniform convergence spaces and uniform spaces are given. In the fourth chapter, the discrete and indiscrete structures of the category of quasiuniform spaces which was investigated in the last chapter are characterized. It has been showed that these category is an topological category on the SET.