Borun pomzadan seramik yapımında eritici olarak kullanılması
Use of boron as a fluxing agent in production of ceramics from pumice
- Tez No: 177717
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER EDİP KUZUGÜDENLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pomza, boraks, seramik, eritici, Pumice, borax, ceramics, fluxing agent
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Seramik ürünler sekillendirilmis mineral karısımlarının bir fırında pisirilmesiyle elde edilir. Kil ve feldspat gibi alüminyum silikat mineralleri endüstriside yaygınca kullanılan seramik hammaddeleridir. Üründe istenen özelliklere göre baska maddeler de hammaddelere katılır. Yeni hammaddeler bulma ve farklı seramik ürünler gelistirme hem seramik endüstrileri hem de akademik çalısmalarda önde gelen arastırma konularındandır. Pomza, yakın geçmiste volkanik faaliyetler bulunan bölgelerde bulunan endüstriyel bir mineraldir. Her ne kadar birçok alanda kullanılma potansiyeli olsa da, günümüzde pomzanın kullanım alanları sınırlıdır ve tüketimin çogu insaat sektöründe kum ve çakılın yerini alması seklindedir. Pomzanın kimyasal bilesimi seramik endüstrisinde kullanılan hammaddelere çok benzemektedir, yani çogunlugunu alüminyum silikatların olusturdugu metal oksitlerdir. Bu deneysel çalısmada Kayseri bölgesindeki yataklardan elde edilen numuneler kullanılarak pomzanın seramik hammaddesi olarak kullanılma potansiyeli arastırılmıstır. Ögütülmüs pomza numunelerinden tugla yapımı seklinde olan çalısmada eritici olarak da Türkiye için bir baska önemli dogal kaynak olan boraks kullanılmıstır. Deneysel verilere göre pomza seramik hammaddesi olma potansiyeli yüksek bir mineraldir. Pomza tozuna belirli oranda (% 1-5) eritici olarak boraks ilavesi ise tugla pisirme sıcaklıgını önemli ölçüde düsürmüstür. Normal sartlarda 1100 oC' nin üzerinde olan pisirme sıcaklıgı, boraks ilavesiyle 200 oC' ye kadar asagı çekilebilmektedir. Bu tez çalısmasında pomza, bor ve seramik yapımı hakkında bilgi verilmis ve deneysel sonuçlar sunularak konu hakkında degerlendirmeler yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Ceramic goods are produced by firing mineral mixtures of desired shapes in a kiln. Aluminum silicate minerals, like clay and feldspar, are the main raw materials consumed by most ceramic industries. Based on the required properties, other materials are also added to modify the composition of the ingredients. Developing new applications for ceramics and finding new raw materials to produce them are two popular research areas for ceramic industry and academicians working on the subject. Pumice is an industrial mineral found in locations with recent volcanic activities. Turkey is the country with biggest pumice reserves in the world. Although pumice has potential to be used in many industrial processes, its value is not fully appreciated. The present production is mostly consumed by construction industries to replace sand and gravel. The chemical composition of this mineral is similar to those of common ceramic raw materials, namely, aluminum silicates. Therefore, it is desirable to study this mineral to find out if it could be a ceramic raw material. In this experimental study, pumice samples from Kayseri region are used to produce ceramic blocks. Borax is used as the fluxing agent to reduce required firing temperature. Based on the experimental results, it was found that good ceramic products can be obtained from pumice. The mud blocks made of pumice powder needed to be heated to 1100oC or above for the production of bricks with acceptable properties. Another finding was that an addition of 1-5% borax as the fluxing agent reduced the firing temperature significantly. Under optimum conditions, the required temperature was about 200oC lower. It is obvious that this reduction results in significant energy savings in industrial applications. In this thesis, information on ceramic production and the experimental results are presented and their significances are discussed.