İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin 'maddenin değişimi ve tanınması' ünitesindeki temel kavramları anlama seviyeleri ve oluşan kavram yanılgılarının tespiti
A study on identifying 5th primary students' understandings misconceptions on change in matter and its identification
  1. Tez No: 177718
  2. Yazar: MEHTAP BAYRAKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER KARAGÖLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram yanılgısı, madde, ısı, sıcaklık, maddenin halleri, Misconception, matter, heat, temperature, states of matter
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin ? Maddenin Değişimi ve Tanınması? ünitesindeki temel kavramları anlama seviyeleri ve bu kavramlarla ilgili olarak oluşan kavram yanılgıları araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini, Erzurum İl merkezinde bulunan Aliravi ve Mehmetçik İlköğretim Okulu'nda 5. sınıfta okuyan 108 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere açık uçlu olarak hazırlanmış oniki sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anketten elde edilen sonuçlar, daha önce bu konu ile ilgili yapılan çalışmalarla karşılaştırılarak yorumlanmış olup, bu tip kavram yanılgılarının önüne geçmek için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify of 5th grade primary school students? understandings and misconceptions of identification and change of matter. The subjects of the study composed of 108 5th grade pupils from Aliravi and Mehmetçik Primary School in Erzurum city centre. The data were gathered by a test composed of 12 open-ended questions. The results found are composed with similar studies previously carried out and discussions were made how to prevent misconceptions.