Çeşitli örnek ve matrikslerde alüminyumun spektrofotometrik tayinleri
Spectrophotometric determination of aluminium in various samples and matrixes
  1. Tez No: 177716
  2. Yazar: ÜLKÜ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan tayin, Alüminyum, UV-GB spektrofotometrisi, Aluminon, Direct determination, Aluminium, UV-VIS spectrophotometry, Aluminon
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Alüminyumun yerkabuğunda en çok bulunan üçüncü element olmasından dolayı tüm bitkilerde ve diğer canlı organizmalarda da bulunması sürpriz değildir. Tüm yiyecekler alüminyum içerir. İnsanlar tarafından çeşitli yerlerde kullanılmaları, tabiatta her yerde bol miktarda olmasından dolayı günlük alüminyuma maruz kalma kaçınılmazdır. Bu çalışmada Al3+nin UV-VIS spektrofotometresi ile matriks iyonları varlığında doğrudan tayini kompleksleştirici reaktif olarak aluminon kullanılarak yapıldı. Burada Al3+_aluminon kompleksinin 538 nm'deki absorpsiyon pikinden yararlanıldı. Metod hiç bir ön ayırma ve zenginleştirme işlemi gerektirmemesi bakımından önemlidir. Deneysel olarak belirlenen optimum şartlarda yöntemin kesinliği incelendi. Tüm numuneler için geri kazanma değeri ? %95. Gözlenebilme sınırları 0.02 mg/L arasındadır. Alüminyum tayini için önerilen yöntem yoğurt, sucuk, meyve suyu, tuz, maden suyu, peynir ve bisküviye başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since Aluminium is the third most abundant element in the earth's crust, it is not surprising that aluminium is found in all plants and other living organisms. All food contains aluminium. Daily exposure to aluminium is inevitable due to its abundance and ubiquitous occurrence in nature and its diverse use by man. In this study, direct UV-VIS spectrophotometric determination of aluminium in the presence of matrix ions was carried out using aluminon as complexing agent. The peak of Al3+-aluminon complex at 538 nm was taken to be reference. This method is important as requires no pre-seperation and preconcentration technique. The repeatability of method at the optimum conditions which was experimentally determinated was investigated. The recovery values for all samples were found as ?95%. The detection limits is 0.06 mg/L. The method has been successfully applied to the analysis of beverages, yoghourt, salt, a kind of Turkish sausage, seltzer, cheese, and biscuit for the determination of aluminium.