Rezistanslı ve fanlı ahşap ve tecritli kovanlardaki bal arısı (Apis mellifera L.) kolonilerinin performansları
Performance of honey bee (Apis mellifera L.) colonies in wooden and insulated bee hives aquipped with resistance and ventilation
  1. Tez No: 177721
  2. Yazar: YAŞAR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET DODOLOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bal arısı, ısıtma, havalandırma, bal verimi, Honey bee, heating, ventilation, honey yield
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, tecritli ve ahşap kovanlara yerleştirilmiş olan ısıtma ve havalandırma düzeneklerinin kovanların içerisindeki arı kolonilerinin fizyolojik ve davranışsal özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2006-2007 yıllarında yapılmıştır. Farklı gruplardaki (A1, A2, A3, T1, T2 ve T3) kolonilere ait arılı çerçeve sayıları sırasıyla Haziran ayında 9 adet/koloni ile tümü eşit iken Temmuz ayında sırasıyla 15,57±1,13 adet/koloni, 18,29±1,38 adet/koloni, 20,00±1,41 adet/koloni, 17,28±0,76 adet/koloni, 19,43±1,90 adet/koloni, 21,86±0,69 adet/koloni, Ağustos ayında sırasıyla 18,86±1,35 adet/koloni, 22,86±1,57 adet/koloni, 25,43±1,33 adet/koloni, 21,14±1,21 adet/koloni, 23,29±2,05 adet/koloni ve 27,14±1,95 adet/koloni olarak belirlenmiştir. Ortalama yavrulu alan miktarları ise Haziran ayı için sırasıyla 3201,43±66,00 cm²/koloni, 3198,00±42,69 cm²/koloni, 3239,71±55,98 cm²/koloni, 3205,00±71,12 cm²/koloni, 3176,86±86,95 cm²/koloni, 3174,29±119,82 cm²/koloni, Temmuz ayında sırasıyla 5597,86±257,38 cm²/koloni, 6226,57±185,90 cm²/koloni, 6921,71±214,76 cm²/koloni, 5778,29±172,76 cm²/koloni, 6520,71±282,54 cm²/koloni, 7219,29±167,85 cm²/koloni, Ağustos ayında ise aynı sıraya göre 4082,86±312,24 cm²/koloni, 4570,29±174,19 cm²/koloni, 5004,14±257,33 cm²/koloni, 4458,43±134,15 cm²/koloni, 5067,71±297,42 cm²/koloni, 5549,86±130,20 cm²/koloni olarak belirlenmiştir. Uygulama gruplarının (A1, A2, A3, T1, T2 ve T3) nektar akım dönemi ağırlık artışları sırasıyla 28,64±3,38 kg/koloni, 40,66±2,78 kg/koloni, 53,37±5,24 kg/koloni, 30,39±4,76 kg/koloni, 44,96±2,47 kg/koloni, 61,71±6,05 kg/koloni olarak belirlenmiştir. Gruplara ait uçuş etkinliği değerleri ise 71,00±20,89 adet/koloni, 82,14±29,84 adet/koloni, 98,86±11,31 adet/koloni, 78,57±19,48 adet/koloni, 88,57±26,55 adet/koloni ve 104,00±21,60 adet/koloni olmuştur. Araştırmada, A1, A2, A3, T1, T2 ve T3 uygulama gruplarından elde edilen bal verimleri sırasıyla 14,24±1,77 kg/koloni, 20,57±1,49 kg/koloni, 26,59±2,42 kg/koloni, 14,99±1,70 kg/koloni, 21,20±2,37 kg/koloni ve 29,70±2,75 kg/koloni olarak belirlenmiştir. A1, A2, A3, T1, T2 ve T3 gruplarına ait ortalama iğne sayıları sırasıyla 0,86±0,90 adet/koloni, 1,00±1,15 adet/koloni, 0,57±0,79 adet/koloni, 0,86±0,90 adet/koloni, 0,71±0,76 adet/koloni, 0,86±1,21 adet/koloni iken, aynı gruplara ait yağmalama eğilimleri sırasıyla 4,70±1,34 adet/koloni, 4,30±0,95 adet/koloni, 3,90±1,52 adet/koloni, 4,50±0,97 adet/koloni, 4,40±1,17 adet/koloni ve 3,80±0,79 adet/koloni olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of interior temperature of wooden beehive and insulated beehive on behavioural and physiological characteristics of the honey bees (Apis mellifera L.) was investigated in 2006-2007. The average number of frames covered with bees in all groups were 9 per colony on June, A1, A2, A3, T1, T2 and T3 groups were 15.57±1,13, 18.29±1.38, 20.00±1.41, 17.28±0.76, 19.43±1.90 and 21.86±0.69 per colony on July, and, 18.86±1.35, 22.86±1.57, 25.43±1.33, 21.14±1.21, 23.29±2.05 and 27.14±1.95 per colony on Augost, respectively.The average brood area for groups was 3201.43±66.00, 3198.00±42.69, 3239.71±55.98, 3205.00±71.12, 3176.86±86.95 and 3174.29±119,82 cm2/colony on June, 5597.86±257.38, 6226.57±185.90, 6921.71±214.76, 5778.29±172.76, 6520.71±282.54 and 7219.29±167.85 cm2/colony on July, and 4082.86±312.24, 4570.29±174.19, 5004.14±257.33, 4458.43±134.15, 5067.71±297.42 and 5549.86±130.20 cm2/colony on Augost, respectively. The average weight gains of the colonies in the test groups during nectar flow were 28.64±3.38, 40.66±2.78, 53.37±5.24, 30.39±4.76, 44.96±2.47 and 61.71±6.05 kg/colony. Also, the average number of flying bees per minute per colony was 71.00±20.89, 82.14±29.84, 98.86±11.31, 78.57±19.48, 88.57±26.55 and 104.00±21.60 and the average honey yield was 14.24±1.77, 20.57±1.49, 26.59±2.42, 14.99±1.70, 21.20±2.37, 29.70±2.75 kg/colony ,respectively. The average number of stings in the test groups were 0.86±0.90, 1.00±1.15, 0.57±0.79, 0.86±0.90, 0.71±0.76 and 0.86±1.21 per colony, respectively. The average robbing tendency colony number was 4.70±1.34, 4.30±0.95, 3.90±1.52, 4.50±0.97,4.40±1.17 and 3,80±0,79 per colony, respectively.