Gökkuşağı (Oncorhynchus mykiss), dere (Salmo trutta fario) ve kaynak (Salvelinus fontinalis) alabalıklarının kuluçka randımanları ile kuluçka ve serbest yüzme dönemlerine ait yağ ve yağ asidi kompozisyonlarının karşılaştırılması
Comparison brooding yield and total lipid and fatty acid compositions of trouts (Oncorhynchus mykiss, Salmo trutta fario, Salvelinus fontinalis) in incubation and free swimming stage
  1. Tez No: 177725
  2. Yazar: AHMET NECDET SİRKECİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. N. MEVLÜT ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Su Ürünleri, Biochemistry, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Onchorhynchus mykiss, Salmo trutta fario, Salvelinus fontinalis, Yağ, Yağ asidi, Kuluçka randımanı, Onchorhynchus mykiss, Salmo trutta fario, Salvelinus fontinalis, Lipid, Fatty acid, Brooding yield
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Yaklaşık 5 ay (08.12.2006?05.04.2007 tarihleri arasında) yürütülen bu çalışmada 3 yaşlı damızlık gökkuşağı (Onchorhynchus mykiss), dere (Salmo trutta fario) ve kaynak (Salvelinus fontinalis) alabalıklarının kuluçka dönemleri ( döllü, gözlü, keseli ve serbest yüzme olarak)'ne ait yağ ve yağ asitleri kompozisyonları karşılaştırılmıştır. Ortalama çapları 4.71±0.35 mm olan yumurtaların kuluçka süresi ve keseli dönem sonu gökkuşağı alabalıklarında 48 gün olurken dere alabalıklarında 68 gün ve kaynak alabalıklarında bu süre 72 gün olarak kaydedilmiştir. Yumurtadan yüzme evresine kadarki kuluçka randımanı sırası ile gökkuşağı, dere ve kaynak alabalıklarında %94.43±0.76, %88.21±0.72 ve %80.87±0.53 olmuştur. Toplam yağ en yüksek bütün türlerin ortalama döllenmemiş yumurtalarında %11.53±0.80 iken en düşük değer ise spermlerinde %1.9±0.29 çıkmıştır. Toplam doymuş yağ asitleri (SFA) sırası ile gökkuşağı, dere ve kaynak alabalıklarının spermlerinde %61.31±1,74, %58.58±1,71 ve %52.44±0.19 hesaplanırken döllenmiş yumurtalarda ise sırası ile %32.69±2.14, %30.89±1.27 ve 33.69±6,34 olmuştur. Toplam SFA içerisinde baskın olan yağ aidi ise palmitik asit olmuştur. Döllü yumurtalarda tekli doymamış toplam yağ asitleri ( MUFA) serbest yüzme döneminde %10 oranında azalırken aynı safhalarda total n?3 çoklu doymamış yağ asitleri (n?3 PUFA) %10 oranında artış göstermiştir. Bütün türlerin n?3/n?6 PUFA oranları döllü döneme göre serbest yüzme devresinde ortalama %5 civarında yükselmiştir. Balıkların kuluçka randımanı ile deicosapentaenoik asit (DHA) arasında pozitif, araşhidonik asit (AA) ile negatif bir korelasyonun olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lipid and fatty acid profiles during the incubation period stages (fertilized, eyed, yolksac and free swimming) of eggs from rainbow trout (Onchorhynchus mykiss), brown trout (Salmo trutta fario) and brook trout (Salvelinus fontinalis ) were compared between 08.12.2006?05.04.2007 in the present study. Incubation periods of eggs with 4.71±0.35 mean diameter from Onchorhynchus mykiss, Salmo trutta fario and Salvelinus fontinalis were 48, 68 and 72 days respectively. Brooding yield of Onchorhynchus mykiss, Salmo trutta fario and Salvelinus fontinalis from egg to free swimming stage were determined as 94.43±0.76%, 88.21±0.72% ve 80.87±0.53% respectively. At overall, maximum average total lipid level was determined as 11.53±0.80% from unfertilized eggs and minimum average total lipid was determined as 1.9±0.29 from sperm of the species. Total saturated fatty acids (SFA) values were 61.31±1.74%, 58.58±1.71% ve 52.44±0.19% in sperms and 32.60±2.14%, 30.89±1.27% ve 33.69±6.34% in fertilized eggs of Onchorhynchus mykiss, Salmo trutta fario and Salvelinus fontinalis respectively. It was determined that palmitic asid was the most abundant one in SFA. It was observed that monounsaturated fatty acids (MUFA) reduced by 10% and n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) increased by 10% at free swimming stage. n?3/n-6 PUFA ratio in free swimming stage from overall data was high at approximately 5% compared to fertilized stage. Consequently, it was found that there were positive correlations between brooding yields and docosahexaenoic acid (DHA) but not with arachidonic acid (AA).