Tercan baraj gölü ve Tuzla çayında yaşayan Capoeta capoea umbla Heckel, 1843 populasyonlarının bazı biyo-ekolojik özellikleri, total yağ ve yağ asidi kompozisyonlarının karşılaştırılması
Determination of some bio-ecological properties and total fat an fatty acid compositions of Capoeta capoeta umbla Heckel, 1843 populations living in Tercan dam and Tuzla river
- Tez No: 177726
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NAMIK MEVLÜT ARAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Su Ürünleri, Ziraat, Biology, Aquatic Products, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Capoeta capoeta umbla, yas, büyüme, üreme, kondisyon, yag, yag asidi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tercan Baraj gölü ve ana kaynaklarından Tuzla çayı Capoeta capoeta umbla, Heckel 1843 populasyonlarının bazı biyo-ekolojik özellikleri ile total yag ve yag asitleri kompozisyonunun karsılastırıldıgı bu arastırma Subat 2006-Ocak 2007 tarihleri arasında yürütülmüstür. Materyal balıgının dere ve göl populasyonların da toplam 630 bireyin yanı sıra yasadıkları suyun bazı özelliklerinin de incelendigi çalısmada asagıdaki sonuçlar elde edilmistir. Balıkların boy dagılımları Tercan Baraj Gölü ve Tuzla Çayı'nda paralel sonuçlar vermis ve 9,5- 35,3 cm arasında ölçülmüstür. Aynı sekilde boy-agırlık iliskisine ait ?b? degeri populasyon genelinde 2,58±0,13 olarak hesaplanmıstır. Her iki grubun yas kompozisyonları I-VI arasına çıkmıs ve III. yaslı bireylerin %26,88±2,11'le hakim oldugu görülmüstür. Populasyon parametrelerinden kondisyon faktörü her iki grupda da haziran ayında 1,255±0,05 olurken en düsük deger ise mayıs ayında 1,055±0,005 çıkmıs ve istatistiki olarak önemsiz bulunmustur. Benzer sekilde Von ? bertalanfy sabitleri L¥, K, t0 dere ve göl populasyonlarında sırasıyla 52,15, 41,11; 0,137, 0,201 ve -1,35, -0,54 olarak hesaplanmıstır. Balıkların göl ve dere formlarının total yag miktarı en düsük kas dokularında ilkbahar aylarında, en yüksek, beslenmeye paralel olarak yaz mevsiminde çıkmıstır. Göl ve dereden yakalanan balıkların SFA, MUFA, n-3 PUFA ve n-6 PUFA degerleri dere ve gölden yakalanan örneklerin farklı dokuları, dokuların mevsimsel degerleri istatistiki olarak farklı çıktıgı belirlenmistir (p< 0,05).
Özet (Çeviri)
This research were carried out to compare some bio-ecological properties and total fat and fatty acid compositions of Capoeta capoeta umbla heckel,1843 populations living in Tercan dam and Tuzla river from February 2006 ? January 2007. Following results were determined from the study in which a total of 630 fish caught from lake and river and properties of living waters were determined. Length distributions of populations were similar in both Tercan Dam Lake and Tuzla River and the lenght was ranged from 9.5 to 35.5 cm. Similarly average ?b? value from length-weight relation equation was calculated as 2.58±0.13 in the fish population. Age was changed from I to VI in both population and the age of III was the most abundant with 26.88±2.11%. The high values of condition factor obtained as 1.255±0.05 from both populations in june while the lowest value was 1.055±0.005 in may and the differences were not significant. Similarlly, Von ? bertalanfy coefficents, L¥, K, and to, of river and dam populations were determined as 52.15, 41.11; 0.137, 0.201 and -1.35, -0.54 respectively. The lowest total fat value were found in muscle in spring and the highest value were determined in summer where feed intake was increased, in dam and river fish populations.